Hírek

Rishi Sunak volt pénzügyminiszter veszi át az Egyesült Királyság miniszterelnöki posztját

Rishi Sunak volt pénzügyminiszter (pénzügyminiszter) megnyerte a Konzervatív Párt párton belüli választását, és most a miniszterelnöki posztot tölti be. Erről a The Guardian című újság számolt be .

Pályázatát a 357-ből 184 képviselő támogatta , de miután Perry Mordont visszavonta jelöltségét , támogatóinak száma további 25 fővel nőtt. Így Sunak lett az egyetlen jelölt, és automatikus győzelmet aratott.

Sunak lesz a legfiatalabb brit miniszterelnök és a brit történelem első indiai születésű politikusa, aki betölti ezt a pozíciót.

A Konzervatív Párt “egzisztenciális fenyegetéssel” néz szembe, a konzervatívok csak akkor nyerhetik meg a következő választást, ha összefogunk és őszinték leszünk a választókhoz a nehéz döntések meghozatalában, és visszatérünk az olyan alapvető értékekhez, mint a költségvetési fegyelem.

Rishi Sunakúj brit miniszterelnök

Sander Katwala, az identitás és faj kérdéseivel foglalkozó Future brit agytröszt munkatársa szerint Sunak győzelme történelmi pillanatnak nevezhető. „Ez azt mutatja, hogy a közszolgálat nyitott lehet minden vallás és nemzetiség képviselője felé. Ez a nemzeti kisebbségek számos képviselőjének büszkesége lesz, beleértve azokat is, akik nem osztják konzervatív politikáját” – kommentálta.

Származása és karrierje

Rishi Sunak 42 éves. Szülei orvosok, akik Kelet-Afrikából költöztek Angliába, ahol a gyarmati idők óta megőrizték az indiai diaszpórát. Szerény származása ellenére Sunak tekintélyes oktatásban részesült: először a Winchester College-ban, egy elit bentlakásos fiúiskolában, majd Oxfordban főiskolai diplomát, majd Stanfordból MBA-t szerzett. 

Érettségi után a magánszektorban dolgozott, sőt megalapította saját globális befektetési társaságát 1 milliárd dolláros árbevétellel, amely az Egyesült Királyság kisvállalkozásainak támogatására szakosodott, de 2014-ben belépett a politikába, és gyorsan a konzervatívok élére került. Párt 2015-ben, 51,4 százalékos eredménnyel megnyerte a parlamenti választásokat Richmond megyében (Yorks).

Sunak feleségül vette Akshata Murthyt, India egyik leggazdagabb emberének, Narayana Murthynak a lányát. Apósát ekkor annyira megihlették veje politikai ambíciói, hogy személyesen is kihelyezett kampányszórólapokat Sunak támogatására.

A Sunák teljes vagyona a Sunday Times Rich List szerint körülbelül 730 millió font (827 millió dollár). Felesége, Akshata tetemes, 430 millió font (487 millió dollár) részesedéssel rendelkezik apja informatikai birodalmában. Figyelemre méltó, hogy a The Washington Post hangsúlyozta , hogy Sunak lesz az első olyan miniszterelnök, aki gazdagabb Nagy-Britannia királyánál.

827 millió dollár

Rishi Sunak és felesége, Akshata teljes vagyona

Kritika és program

Nem sokkal Sunak győzelmének híre után Angela Reiner, a Munkáspárt helyettes vezetője azzal vádolta meg, hogy “kerülte a vizsgálatot” pénzügyminiszterként betöltött szerepével kapcsolatban, és nem rendelkezik világos programokkal az ország energia- és pénzügyi válságának kezelésére.

„Ez ugyanaz a Rishi Sunak, akinek miniszterként nem sikerült fejlesztenie a gazdaságot, nem tudott megbirkózni az inflációval, és nem tudott segíteni a megélhetési költségek válságában lévő családokon. És ez ugyanaz a Rishi Sunak, akinek a családja elkerülte az adót ebben az országban, mielőtt mindenki mást megadóztatott volna” – mondta. Rayner azt is hozzátette, hogy Sunaknak “nincs megfelelő mandátuma, és fogalma sincs, mire van szüksége a hétköznapi embereknek”.

„Az Egyesült Királyság nagyszerű ország, de mély gazdasági válsággal nézünk szembe. Ezért leszek a Konzervatív Párt vezetője és a következő miniszterelnöke. Szeretném rendbe tenni a gazdaságunkat, egyesíteni a pártunkat és segíteni az országunkat” – reagált a kritikákra Sunak.

Alekszandr Aszafov politikai elemző egy interjúban meggyőződésének adott hangot , hogy Rishi Sunak elegendő tudással, tapasztalattal és üzleti körökben szerzett kapcsolatokkal rendelkezik ahhoz, hogy megoldja a Nagy-Britanniában felgyülemlett problémákat. „Sunak képes lesz megmenteni a gazdaságot és azok pénzét, akiknek a pénzét ebbe a gazdaságba fektetik. 

Korábban, október 20-án a brit miniszterelnök és az ország Konzervatív Pártjának vezetője, Liz Truss megerősítette lemondását. A döntésről beszámolva elismerte, hogy nem birkózik meg a miniszterelnök által rábízott mandátum feladataival, amelyre a Konzervatív Párt választotta meg.

Ajánlott Cikkek