Hírek

Robbanás Donyeckben – autóba rejtett bomba robbant (VIDEÓ)

Hatalmas robbanás történt Donyeck központjában péntek este, egy autóba robbant bomba a kormányszékház előtt – közölték a hatóságok a szakadár kelet-ukrajnai régióban.

A robbantásról több jelentés is érkezett röviddel azután, hogy Donyeck és Luganszk, az Ukrajnától 2014-ben elszakadt két régió bejelentette civilek kitelepítését Oroszországba, tartva az ukrán hadsereg támadásától. 

A helyszínről készült képeken egy teljesen megsemmisült autó látható a parkolóban körülbelül 100 méterrel a magát kikiáltott Donyecki Népköztársaság székhelye előtt, a közelben lévő többi járműben pedig jelentős károk keletkeztek.

Kelet-Ukrajnában jelenleg nagy a feszültség, mivel a két szakadár régió – köznyelvben Donbassz – azt állítja, hogy a kijevi kormány katonai műveletet tervez területük erőszakos elfoglalására. Arra hivatkoznak, hogy a fegyverszüneti vonal mentén jelentősen megnőtt az incidensek száma, beleértve az ukrán hadsereg tüzérségi, aknavető és tankok használatát. Ukrajna minden olyan tervet tagadott, hogy erőszakkal elfoglalja a régiókat.

Eközben az Egyesült Államok és a NATO azzal vádolta Oroszországot, hogy meg akarja támadni Ukrajnát, bár az előre jelzett február 16-i kezdési dátum minden incidens nélkül jött és ment. Moszkva többször is visszautasította a vádakat, mint „álhíreket”. Mindkét fél azzal vádolta a másikat, hogy „hamis zászló” támadást tervez, hogy ürügyet teremtsen egy katonai művelethez. 

A donyecki hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy maradjanak nyugodtak, maradjanak éberek, és amennyire csak tudják, korlátozzák a város körüli mozgást.

https://www.youtube.com/shorts/h_XBhtGYxR0

Ajánlott Cikkek