Hírek Videók

Robbanások Kijevben

Ahogy azt várni lehetett a tegnapi tájékoztatás után, miszerint Az Orosz Föderáció védelmi minisztériuma nem zárja ki annak lehetőségét, hogy az orosz csapatok átvegyék nagyvárosok teljes ellenőrzését, fokozódik a nyomás a városokban. Kijevben és Kijev mellett az éjszaka, és reggel óriási detonációkat hallottak a városban tartózkodók.

Borítóképen: Iszkander-M harci kilövése a Kapustyin Jar lőtéren (forrás: http://мультимедиа.минобороны.рф/multimedia/photo/gallery.htm?id=52890@cmsPhotoGallery via en.wikipedia.org, szerző: Алексей Иванов, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

A helyiek beszámolói szerint – akik sajnos az utóbbi időkben pedig hozzászokhattak a robbanások hangjához… – különösen erős detonációkról számoltak be. Ez azt jelenti, hogy az eddigieknél nagyobb erejű eszközöket vethetnek be az oroszok, de az eleddig nem derült ki, hogy pontosan mik is ezek.

„Légiriadó van Kijevben, több robbanás is hallatszott”:

A fenti felvétel eredetije Telegramra került ki, amit nem áll módunkban megosztani, de a kép tanúsága szerint komoly támadás érte az ukrán fővárost az éjjel. Reggelre súlyos robbanást vettek filmre – szintén Kijev közelében:

A következő felvétel azt bizonyítja, hogy senki és semmi nincs biztonságban Kijevben. A járókelő ugyan elég messze van a robbanás helyszínétől, de még így is rettentő veszélyes volt ez a minden bizonnyal nem nélkülözhető séta…

Az Ukraine 24 helyi csatorna két nagy robbanásról számolt be a város nyugati részén, Kijev Borscsagovka kerületében. A csatorna beszámolója szerint a rakétákat fehérorosz oldalról indították. Ezt az állítást a BBC egyelőre nem tudta megerősíteni.

Amennyiben azonban igaz az ukrán állítás, az azt jelenti, hogy az orosz erők egyre nagyobb mennyiségben vetnek be precíziós, legalább közepes hatótávolságú eszközöket. A találatok egyébként az ukrán állítások szerint lakóházakat értek, de – miután immár az ukrán törvények értelmében minden ukrán állampolgár potenciális ellenség… – nehéz olyan állításokat tenni, hogy a polgári lakosságot támadták volna.

Elsőre talán túlzónak vagy érzéketlennek tűnik állításunk, de ne felejtsük el, hogy Zelenszkij elnök tegnapelőtt írta alá a rendeletet, miszerint minden ukrán állampolgár – tekintet nélkül arra, hogy kapott kiképzést vagy sem – felfegyverezhető. Ez véleményünk szerint óriási hiba!

Ajánlott Cikkek