Hírek

Robbanásveszélyes társadalmi helyzet! Elsüllyednek a déli tagországok?

Vészhelyzetet hirdetett a Torino Today elektronikus kiadásában Maurizio Landini, a CGIL (olasz általános szakszervezet) országos titkára, és azt mondta, hogy Olaszországban ma kifejezetten robbanásveszélyes társadalmi helyzetbe került.

Borítóképen: A süllyedő Velence (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: sky_hlv, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

„Robbanékony társadalmi helyzettel állunk szemben. Nemcsak az alacsony bérekről beszélünk, hanem a munka és az élet olyan mértékű instabilitásáról, amilyen még soha nem volt, a bizonytalanság mértékéről! Sok esetben a társadalombiztosításra fordított állami kiadásokat is csökkentették az elmúlt években, az egészséghez való jogtól az iskolai oktatáshoz való jogig” – mondta a szakszervezeti vezető.

„Egyértelmű, hogy számunkra alapvetően fontos a munka problémáira összpontosítani, a részmunkaidős foglalkoztatás elleni küzdelemre, az emberek szükségleteire való odafigyelésre – a lakhatási jogtól a szakképzés lehetőségéig. Itt az ideje, hogy országos és helyi szinten is döntsünk ebbe az irányba” – mondta.

Bizony, Olaszország gazdasági helyzete a háború kitörése előtt sem volt stabilnak nevezhető, mára pedig odáig jutottak, hogy az éves nemzeti össztermék több, mint másfélsezrese az államadósság, ami a görögök után a második legnagyobb érték Európában!

Csak összehasonlításképpen: Magyarország esetében az ellenzék által felemlegetett hiány (amit a kormány szemére vetnek…) 76,8%-a az éves nemzeti összterméknek. Ez hozzávetőleg a fele az olasz adósság gazdasági produktumhoz viszonyított étékének, ráadásul ismét erősen csökkenő pályán van.

De vissza Olaszországhoz! Éppen most kellene sokkal többet költenie az államnak a fent említett okoknál fogva, de erre igen kevés az esély…

Sőt, az egyre új és újabb szankciók további rombolást is véghez vihetnek a dél-európai országok között, hiszen – mint azt május 4-én a Corriere della sera újság közölte -, hogy az orosz gázimport leállítása mintegy 565.000 munkahely megszűnéséhez vezethet Olaszországban.

Ezen túlmenően pedig az éves olasz hiány az importja 18% lehet a hiány 2022, és 2023-ban is 15% lehet a szakértői várakozások szerinti alapforgatókönyvek esetén.

Nos, ebben a helyzetben dobja be a Bloomberg azt az ötletet, hogy még nagyobb állami kiadásokra van szükség, és megjelöli annak forrását is hitelek formájában…

Nagyon úgy fest a dolog, hogy a mediterrán, déli uniós tagországok egyre gyorsuló tempóban robognak a csőd felé. Őket megmenteni pedig – mint láttuk azt a görög példából! – nemigen lehet megmenteni…

Görögországban akkor pattant ki a botrány, amikor kiderült, hogy a hitelválság miatt nehéz helyzetbe került bankmentő csomag miatt az államadósság 129 %-ra emelkedett! 2010. április 23-án Görögország egy hároméves mentőcsomagért folyamodott 45 milliárd euró értékben, mivel a kormány nem volt képes az esedékes kölcsönök visszafizetésére!

És ma mannyi a görög államadósság? 193 százalék. Mindez a temérdek pénz, a mentőcsomagok ellenére!

A szörnyű valóság tehát – szemben Brüsszel, meg Berlin nagyképű kijelentéseivel -, hogy inog a talaj az euró és az Európai Unió alatt is, a déli országok pedig bármikor csődközelbe kerülhetnek, a Maurizio Landini által említett társadalmi robbanásról már nem is beszélve…

Ajánlott Cikkek