Erdély Hírek

Román cukros bácsi – cukor nélkül…

Állami fantomcégnek kellett volna megvásárolnia a 70 millió euróra taksált élelmiszeripari üzemet.

Borítóképen: Kovkacukor (forrás: wikimedia, szerző: david pacey, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

Banális technikai akadály miatt hiúsult meg a marosludasi cukorgyár megmentése, írja kormányzati forrásokra hivatkozva az economedia.ro.

„Az elképzelés az volt, hogy a cukorgyárat az Egyesülés Agroélelmiszeri Román Kereskedőház vásárolja meg, amikor működni fog. Az Egyesülés Agroélelmiszeri Román Kereskedőház jelenleg akkor sem tudná megvásárolni az üzemet, ha akarná, a mezőgazdasági minisztériumtól független okokból, a francia Tereos azonban határidőket adott meg, s egy előre megszabott, nem alkudható összeget. Akkor úgy döntöttünk, hogy az Egyesülés Agroélelmiszeri Román Kereskedőház létrehozásáig felfüggesztjük a tárgyalásokat” – nyilatkozta névtelenül a mezőgazdasági tárca egyik munkatársa. 

Ugyanazon forrás szerint a minisztériumnál több potenciális vásárló is érdeklődött a marosludasi cukorgyár felől, ezeket a cukorrépa-termesztők érdekvédelmi szervezetéhez irányították. Rejtély, hogy egy komoly vásárló miért a Mezőgazdasági és Területfejlesztési Minisztériumhoz fordult volna, hiszen köztudomású volt, hogy az üzem tulajdonosa a Tereos Rt.

Az Egyesülés Rt., melyre a név nélkül nyilatkozó utalt, a mezőgazdasági tárca által 2019-ben létrehozott vállalat. A feladata az volna, hogy kiskereskedelmi értékesítési hálózatot hozzon létre a hazai termelők számára, de tulajdonképpen egy sóhivatal, mely semmilyen érdemi tevékenységet nem folytat. Fennállásának első három évében 13,5 millió lej veszteséget termelt (~1,2 milliárd forint).

Az állami részvénytársaságnak tavaly 16 alkalmazottja volt, az igazgatók havi nettó 9 ezer lej körül keresnek. A mezőgazdasági tárca, ahelyett, hogy bezárná a céget, életet szeretne lehelni belé, ami 100 millió euró tőkeinjekciót jelent.

Nem csoda, hogy a francia tulajdonos nem várt arra, hogy a kormány fantomcége vásárolja meg a marosludasi cukorgyárat, valamikor a bizonytalan jövőben, hanem a bezárása mellett döntött. Piaci források szerint a francia tulajdonos 70 millió eurót kért az üzemért, melyet arra hivatkozva zárt be, hogy nem kifizetődő a működtetése.

A ludasi üzem megszüntetésével csak két cukorgyár marad az országban, ezek Roman és Buzău városokban működnek. Cukorrépát csak előbbi dolgoz fel, utóbbiban kizárólag nyerscukrot finomítanak.   

A történet ismerős, hasonló módszerekkel tüntették el a magyarországi cukoripart is… Privatizáció, külföldi tulajdon, bezárás.

forrás: maszol.ro

Ajánlott Cikkek