Hírek

Románia a 21. században: a lovasszekeres mentőszolgálat

A címlapkép nem illusztráció, azt Daniela Cîrjan készítette az esetnél!

Egy Gorj megyei településen (Covrigi) epilepsziás rohamban szenvedő, kétgyerekes anyához riasztották a mentőket, de azok nem tudták a helyszínt megközelíteni a mentőautóval, annyira rossz az út. Így a sürgősségi személyzet kénytelen volt lovasszekérrel szállítani a beteget a mentőig.

Daniela Cîrjan önkéntes, aki rendszeresen segít a nélkülöző családnak, épp a helyszínen tartózkodott, és amikor a nő rosszul lett, föltárcsázta a segélyhívó számot. A hívást követően a mentőszolgálat és a rohammentősök is elindultak, de a dombon lévő házhoz csak gyalogosan tudtak feljutni. Miután állapotát stabilizálták, a pácienst lovasszekérrel szállították a mentőautóig.

Az újságírók megkeresésére a község polgármestere, Emil Dochian, elismerte, hogy az érintett út esős időben autóval járhatatlan, viszont szerinte „egyedi esetről” van szó. A település elöljárója arról is beszámolt, hogy az elmúlt időszakban tettek már kísérletet az útszakasz feljavítására, de a leterített kavicsréteget lemosta a víz. A prioritások sorrendjében kell megoldani a helybéli problémákat – hangsúlyozta a polgármester, azzal zárva gondolatait, hogy reméli, a közeljövőben sikerül megoldani a szóban forgó útszakasz felújítását.

Kíváncsiak vagyunk hány ilyen “egyedi eset” van… Minden elismerés a mentősöknek és az önkéntesnek, hogy ilyen körülmények között is megtesznek minden tőlük telhetőt!

Ajánlott Cikkek