Erdély Vélemény Vélemény-cikkeink

Románia a csőd felé vágtat!

Mint korábban írtunk róla, valami agyon nem klappol Romániában. Elvileg jók a foglalkoztatási adatok, a növekedés is rendben lévőnek tűnik, de a költségvetés mégis egyre rosszabb helyzetben van. Ezt a járvány okozta gazdasági helyzet csak fokozta, de a pandémia előtt is olyan gazdasági adatokat mutatott Románia, ami jelentősen elüt a térség többi országától. Az ok pedig nem más, mint az, hogy 5 millió (!!!) román állampolgár él életvitelszerűen külföldön. Korábban ennek örültek, de most kiderült, ez egy csapdahelyzet…

Korábban is írtunk róla (ITT), hogy ideje lenne elgondolkodni azon, hogy a kivándorlás miért ilyen mértékű. Az ugyanis komoly problémát jelez, hogy az országot elhagyók aránya vetekszik Szíriáéval, ahol polgárháborús helyzet van! Mi az oka ennek a menekülésnek akkor, amikor béke van az országban?

Gazdaság

Fontos tudni, hogy a gazdasági adatok elég trükkösek… Most ugyan 5% körül van az állástalanok száma, de nincsenek benne ebben az adatban a „tartalékos”, jellemzően idegenforgalomban dolgozók, akik nem kerültek elbocsátásra, de munkájuk valójában nincs. Tehát az 5% munkanélküli úgy jött össze a járvány előtti 3,5% körüli szintről, hogy a leginkább érintett gazdasági ágazatok „tartalékosai” nincsenek benne…

És itt máris megjelennek azok, akik évek óta külföldön élnek, de most a járvány miatt – na meg a Brexit okán – elvesztették munkájukat, és visszaköltöztek. Ne feledjük, hogy ez két oldalról is terheli, terhelheti a költségvetést!

Az egyik oldalon az áll, hogy korábban 3 milliárd eurót utaltak haza a külföldön munkát vállalók, aminek jó része most kiesik, másrészt pedig a hazaköltözők pedig kiadást jelentenek, hiszen segélyekért jelentkezhetnek. És ne feledjük, hogy a korábbi években a hazautalások mentették meg a költségvetést a nagyobb buktától! Könnyen előfordulhat, hogy a nagy pozitívum hirtelen negatívba lendül át!

Demográfia

A fentiekkel erősen összefügg, hogy a tényleges lakosságszám csökkent a kivándorlás következtében. Ez eddig nem különösebben érdekes, da az már igen, hogy a kivándorolt mintegy 5,6 millió román állampolgár közül számításaink szerint mintegy 4,7 millió román nemzetiségű. Ez már meglátszik az etnikai adatokban is, ugyanis a korábbi 90%-ról ~83%-ra esett a többségi etnikumhoz tartozók aránya.

Mit jelent ez? Ez bizony annyit tesz, hogy a nacionalista, a románságot mindenek fölé helyező propaganda ellenére a románok sokkal inkább gazdasági vállalkozásnak tekintik az országot, mint a kisebbségek, melyek nyilván nem Romániához, hanem szülőföldjükhöz ragaszkodnak. Ki kell mondani; a románok Románia nagy részében gyökértelenek, így számukra mindegy, hogy hol élnek, hiszen, ha nyugatra távoznak, számukra az sem jelent más helyzetet.

A folyamat pedig nem áll meg itt, mert akik tartósan külföldön élnek nyilván arra törekednek, hogy megszerezzék a munkavállalásuk szerinti ország állampolgárságát. Mivel ezek pedig jellemzően a fiatalok, az otthon maradottak egyre öregebbek, míg a külföldön dolgozók gyermekei már más államok polgáraiként születnek meg.

A nagy román álom tehát összeomlóban van. Alapértelmezetten ez nem fáj, de azt meg kell jegyezni, hogy ha ezek a folyamatok tovább mennek (márpedig tovább mennek!), akkor az ország egésze magával ránthatja magyar-székely testvéreinket is…

El kell mondani, hogy ma még ez nem egy csődhelyzet, de igenis komoly problémák forrása lesz a továbbiakban is a rendkívüli kivándorlás, mert bizony amikor majd az otthon maradottak kihalnak, a kivándoroltak gyermekei pedig nyugati országok állampolgáraiként nőnek fel, elszakad a kapocs, és sem gazdasági, sem demográfiai értelemben nem jelent majd segítséget az a sok millió (volt) román, aki a pandémia előtt rendre megmentette a költségvetést az összeomlástól!

A folyamatot egyes érzésekkel viseltetünk, és senki ne gondolja, hogy szurkolunk annak, hogy bármely ország összeomoljon, ahol nagyszámú magyarság él, mert a legrosszabb forgatókönyv szerint igen szélsőséges kimenetele is lehet ennek a gazdasági, demográfiai lejtmenetnek! Ki kell mondani a legmélyebb okot:

Románia minden eddiginél nagyobb identitásválságban van!

Ajánlott Cikkek