Hírek

Románia elfogott egy ukrán vadászgépet

A Szuhoj Szu-27-es katonai bázison kényszerült leszállni – közölte a NATO-tag védelmi minisztériuma. Románia két F-16 Fighting Falcon sugárhajtású repülőgépet küldött fel a légtérbe csütörtök reggel, hogy elfogjon egy külföldi katonai repülőgépet – közölte az ország védelmi minisztériuma. Az elfogott célpontot az ukrán légierő Szuhoj Szu-27 légi fölényű vadászgépeként azonosították. A közlemény szerint egy katonai bázison kellett leszállni a kelet-romániai Bákó városa közelében .

borítókép a kép illusztráció : https://commons.wikimedia.org SU-27 Flanker – RIAT 2018

A minisztérium szerint az ukrán repülőgép pilótája feladta magát a román hatóságoknak. Bukarest vizsgálja az incidens jogi következményeit. A védelmi minisztérium közölte, hogy a helyzetről a későbbiekben ad bővebb tájékoztatást.

A hír egy ukrajnai orosz katonai hadművelet közepette érkezett, amelyet Oroszország csütörtök reggel indított. Moszkva az ukrán katonai repülőtereket és a földi repülőgépeket jelölte meg légicsapásai elsődleges célpontjaiként.

A NATO-tag Románia közölte, hogy minden szükséges óvintézkedést megtett, és figyelemmel kíséri a szomszédos országban zajló eseményeket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy elindította a hadműveletet Ukrajna demilitarizálására és „nácimentesítésére”. Azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy felfegyverzi az országot Oroszország ellen, és szemet huny a radikális nacionalisták jelenlétével ukrán csapatok soraiban. A hadművelet célja az volt, hogy megakadályozzák a jövőbeni súlyosabb vérontást – állította az orosz vezető.

rt.com

Ajánlott Cikkek