Hírek

Románia Európa szemétlerakója

Károly herceg évente meglátogatja erdélyi birtokát. A festői szépségű Zalánpatakon a birtok egy ékszerdoboz, igazán szép látvány. De nem minden ilyen szép és jó, a román területeken bizony elég cudar a helyzet; a britek szemétlerakónak használják Románia déli részét! Olcsóbb ugyanis odahordani a szemetet, mint otthon megsemmisíteni. És mi történi a szeméttel? Semmi! Marad ott, ahova hordták, erre nem igazán kényesek arrafelé…

A BBC tényfeltáró riportjában konkrét eseteknek is utánamentek, és azt találták, hogy a szemét nagy része egy Bukarest melletti magánkézben lévő szeméttelepre érkezik meg. Azt gondolhatnánk, hogy ezek után a hatóságok kemény fellépése következik, de ez arrafelé nem úgy megy!

Angus Crawford, a BBC tudósítója ugyanis arról számolt be, hogy amikor rákérdezett az illetékes hatóságnál, azt a választ kapta, hogy a szeméttelepen kizárólag Romániából származó szemetet tárolnak. Nincs itt kérem látnivaló… Vagy mégis? Véleményünk szerint nagy is van, mert ha még igaz is lenne, hogy csak Romániából kerül oda – többek között – elektronikai hulladék, azt nem tárolni kell(ene), hanem feldolgozni, megsemmisíteni.

De mit mond a tulajdonos, Mircea Paun?

„Semmi dolgunk nincs az Egyesült Királyságból vagy máshonnan érkező külföldi hulladékkal kapcsolatban.”

Érdekes kijelentés, ugyanis a helyiek egyöntetűe állítják, hogy a telepre külföldről (is) érkezik szemét, és az is érdekes, hogy a környezetvédelmi hatóság a riport után mégiscsak vizsgálni kezdte az ügyet. ÉS persze jó román szokás szerint azonnal jöttek is a másokat hibáztató mondatok (mert ugye Romániában nem hibázhatnak!):

„Úgy gondolom, a brit kormányzatnak fokoznia kellett volna határainál az export ellenőrzését. Mi a saját részünkről megtesszük, amit lehet.”

Tipikus… És ez a megnyilatkozás pontosan rámutat arra a szomorú tényre, hogy nem változik semmi, a Duna-delta, és más természetvédelmi területek ugyanúgy szenvednek a szeméttől, mint a Kárpátokon túli területek egyéb vidékei is!

De hogy is van ez? Az elektronikai hulladék tárolásáért elég szép pénzt kapnak a szeméttelepek gazdái, aztán – mint a riportból kiderül – más módon is szép summához jutnak; a szeméttelepről elindulva a következő faluban azt tapasztalták, hogy az elektronikai hulladékok elégetésével kinyerik az alumíniumot, és a rezet.

Kinyerik? Igen, és közben mérhetetlen mennyiségű szennyezőanyagot küldenek a levegőbe, mert ezt nem ám valami égetőműben teszik, hanem kint a szabadban, nyílt lángon… A levegő, a talaj, és maguk az emberek is rettenetes szennyezésnek vannak kitéve!

Üdv Romániában!

Forrás: Index, BBC

Ajánlott Cikkek