Hírek

Románia két repülőgépet veszített az ukrán határ közelében

Eltűnt egy román vadászgép az ország délkeleti részén, egy helikopter lezuhant kutatási-mentési művelet közben.

borítókép : illusztráció https://www.romania-insider.com

Eltűnt a radarról egy román MiG-21 LanceR vadászrepülő Dobrudzsa délkeleti régiójában szerda késő este – közölte az ország védelmi minisztériuma. Az incidenst egy IAR 330-as Puma helikopter lezuhanása követte, amelyet a felkutatására küldtek.

A vadászrepülőgép, amely az 1960-as évek ikonikus szovjet repülőgépének izraeli fejlesztésű változata, körülbelül 15 perccel a felszállás után tűnt el, és az Ukrajnával határos part menti régió járőrözésére indult. Egy kutató-mentő misszió indult, és egy helikoptert küldték a repülőgép megtalálására.

A helikopter azonban amit a keresésére küldtek mintegy 20 perccel az indulása után szintén eltünt – közölte a katonaság. Mielőtt a kommunikáció megszakadt, pilótája rendkívül rossz időjárási viszonyokról számolt be.

Megerősítették, körülbelül két órával később hogy a helikopter lezuhant, az ország védelmi minisztere, Vasile Dincu pedig részvétét fejezte ki a szerencsétlenség áldozatainak.

„Szomorú nap a mai a román hadsereg családja számára. A IAR 330-Puma helikopter legénységének öt tagját akiket a MiG 21 LanceR repülőgép kutató-mentőküldetésre küldtek holtan találták Gura Dobrogea környékén, körülbelül 11 km-re a repülőtértől” – közölte a védelmi miniszter.

A helyi média jelentései azonban még többre teszik a halottak számát, ami arra utal, hogy hét ember vesztette életét a helikopter-balesetben. A média által sugárzott felvételek azt mutatják, hogy a helikopter burkolata láthatóan erősen megsérült az ütközés során, és lángokba borult.

forrás: https://www.romania-insider.com/

Ajánlott Cikkek