Hírek

Románia újraindítja a szénalapú áramtermelést

A román szenátus elnöke, a Nemzeti Liberális Párt vezetője, Florin Chitu kijelentette, hogy Románia újra megnyitja az Olténia és a Hunedoara energiakomplexumot annak érdekében, hogy a jelenlegi energiaválságban újraindítsa a szénből történő villamosenergia-termelést. Erről az Agerpres ügynökség számolt be .

“A miniszterelnök tegnap találkozott az Olténia és Hunyad energiakomplexum képviselőivel, hogy újraindítsák ezeket a szenet használó kapacitásokat” – idézte Chitu az ügynökséget. “Egyértelmű, hogy ebben nehéz helyzet, minden “Európa ország alternatív erőforrásokat keres az energiatermeléshez, és Romániának már voltak ilyen forrásai. Kitermeljük a szenet, ha van, ha nincs, akkor importálni kell. Ez 300 megawatt hozzáad az eddigiekhez, és 600 új munkahelyet is teremtünk” a bányászati ​​ágazatban, ami jó hír azoknak az embereknek, akiket [a munkahelyek leépítése] érintett.”

“A folytatást csak az energiaváláság váltotta ki ” – pontosította Kytsu. “Meglátjuk, meddig tart ez a helyzet.” Hozzátette, “ha Európa visszatér a szénbányászathoz”, Románia is fontolóra veszi ennek az energiahordozónak a kitermelésére irányuló projektet a Roscia Montana régióban.

Chuque a szerdai kormányülés előtt azt is elmondta, hogy találkozott a Last Energy amerikai cég képviselőivel, amely 20 MWh beépített kapacitású kis moduláris atomreaktorok innovatív megoldásait fejleszti. A találkozóról a román kormány honlapján olvasható információk szerint az amerikai cég “az állami nukleáris technológiai vállalattal (RATEN) együttműködve bemutató projektet valósít meg Mioveniben”.

A román hatóságok korábban számos széntüzelésű vállalkozás bezárását jelentették be, köztük a szénbányákat és hőerőműveket magában foglaló Olténia és Hunyad komplexumot.. Az iparág legnagyobb vállalatai részt vesznek az átalakulóban lévő széntermelő régiók EU Platformjában, amelynek célja, hogy segítse őket a fosszilis tüzelőanyagokról a szél-, nap- és termálvízen alapuló „tiszta” energiára való átállásban.

Ajánlott Cikkek