Erdély Határtalanul Magyar Hírek Videók

„Romániában elindult egy olyan hullám, amely a sötét időkre emlékeztet sokunkat”

A „sötét időkre” emlékeztető, etnikai feszültséget szító „hullámról” számolt be csütörtökön az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzeti kisebbségekért felelős főbiztosának, Kairat Abdrakhmanovnak Csoma Botond RMDSZ-es parlamenti képviselő a székely himnusz ügye kapcsán.

Borítóképen: Székelyek nemzeti zászlaja és Székelyföld zászlaja. A zászlót Kónya Ádám tervezte. (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: CsifoZsombor, icenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

„Ma délelőtt az EBESZ nemzeti kisebbségekért felelős főbiztosával találkoztam, akinek elmondtam, hogy az elmúlt időszakban Romániában elindult egy olyan hullám, amely a sötét időkre emlékeztet sokunkat. Bár látszólagosan és főleg nemzetközi szinten az ország azt a képet próbálja mutatni magáról, hogy tiszteletben tartja a nemzeti kisebbség jogait, sokszor találkozunk olyan esetekkel, amelyek szabotálják jogainkat, vagy éppen állhírek és műbalhék mentén keltik egyesek a feszültséget a többség és kisebbség viszonyában” – idézte Csoma Botondot az RMDSZ közleménye.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elsősorban a romániai hokiválogatott meccsén elénekelt székely himnusz által kiváltott visszhangra gondolt, de korábbi eseteket is felsorolt. „Ilyen például az elmúlt napok esete, amikor az ország hokiválogatottjának meccsén, a ljubljanai világbajnokságon a szurkolótábor elénekelte a székely himnuszt, és azóta arról szól Romániában az országos média, hogy a székelyek meggyalázták az országot. De itt említhetjük a marosvásárhelyi római katolikus iskola ügyét, továbbá Sepsiszentgyörgy zászlajának esetét. Az erdélyi magyarok továbbra sem értik mitől lesz kevesebb egy román, ha a magyar közösség használja szimbólumait.

Meggyőződésem, hogy most az a legfontosabb, tekintettel arra, hogy a szomszédban háború dúl, hogy elfogadjuk egymást”

– mutatott rá Csoma Botond. 

Mint ismert, a szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) politikusai, illetve egyes bukaresti sportújságok robbantották ki a cirkuszt amiatt, hogy a román válogatott magyar nemzetiségű tagjai a magyar válogatott tagjaival és szurkolóikkal együtt elénekelték a székely himnuszt vasárnap a ljubljanai divízió I/A világbajnokság zárónapján, a két csapat mérkőzését követően.

Az ügyben a parlamentben felszólalt Csoma Botond, akit ezután George Simion, az AUR társelnöke letámadott és a törvényhozáshoz méltatlan módon, ordibálva próbálta meg felelősségre vonni. Közben állásfoglalást tett közzé Facebook-oldalán Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Novák Eduárd sportminiszter is, míg Marcel Ciulacu PSD-elnök és Sorin Grindeanu PNL-s miniszter is úgy nyilatkozott, nem megengedhető a jégkorongosok viselkedése.

via MASZOL

Kárpátia – Székely Himnusz

Ajánlott Cikkek