Erdély Vélemény-cikkeink

Románul beszélni olyan…

… mint egy vasárnap. Ebéd nélkül… És ezzel itt a szerkesztőségben nem vagyunk egyedül, hiszen nem bírjuk a nyelvet. Nem bírjuk, és nem is nagyon bírjuk, de ez már ízlések és pofonok kategóriája, így nem is érdemes vele foglalkozni. Bárcsak ne foglalkozott volna ezzel a román belügyminisztérium sem! De megtette, és ezt éppen az anyanyelv napján tette… Hogy miért éppen ezt a napot választották nacionalizmusuk megerősítésére? Ezt pontosan tudjuk, de nézzük meg, mi történt!

A címben idézett mondattal kezd a belügy a facebook oldalán, csak az a baj, hogy folytatta is… Nézzük:

Románról beszélni olyan, mint egy vasárnap. Román nyelv a szülőföldem. Ezért nekem a hegynek hívják, ezért nekem a tavasz tavasz, ezért nekem az élet él.” –  Nichita St nnescu.

Ne felejtsük el, hogy anyanyelvünkön mindig kifejezzük örömeinket, bánatainkat, függetlenül attól, hol vagyunk ezen a földön!

És ha így éljük meg az érzéseket, jobb lenne, ha írnánk vagy beszélgetnénk.

Jó reggelt, Románia!

Jó reggelt a románul beszélőknek!

Február 21-Az anyanyelv nemzetközi napja!

(hevenyészett gépi fordítás – nyilván nem hibátlan…)

Nos, ezeket a belügyeseket nem tudni honnan menesztették, de hogy alapvető fogalmaik nincsenek bizonyos szavakról, az egészen elképesztő! Már csak azért is, mert nekik aztán pontosan tudniuk kellene, hogy még románul sem azonos az anyanyelv és az államnyelv! Persze, ha a belügyet most is csak arra tartják, hogy „megfelelően” elnyomja a kisebbségeket. Talán Románia még mindig retteg a kisebbségektől?

A belügy fb-oldalán az eredeti bejegyzés

Ezen lépjünk túl, nyilán mindennek megvan az oka, de arra – különösen a belügy esetében! – nem nagyon látunk okot, hogy a kirekesztő reggeli köszöntés (mely szerint Románia = románul beszélők!!!) egyenesen törvénysértő megatartás! Még Romániában is…

Nagyon úgy tűnik, hogy a belügy még mindig nem tudott megszabadulni (vajon akart?) a szekus múlttól, és a szekus emberitől, na meg attól a világnézettől, amit az akkor „nagy” medveölő jól beléjük vert!

Ajánlott Cikkek