Épített örökség Magyarság Nagyjaink Történelem

Rubik Ernő és a 20. Század Meghatározó Találmánya: A Rubik “Bűvös” Kocka Története

A 20. század hetvenes évei voltak, amikor a Budapesti Iparművészeti Főiskola falai között egy fiatal építész-tanár, Rubik Ernő, a geometria és a művészet összefonódásán töprengett. Az intézményben eltöltött ideje alatt az építészeti formák és a térbeli struktúrák iránti szenvedélye egy egyedi ötletbe csapódott le: a Rubik kockába.

Munkája során geometriai modellekkel foglalkozott, és ezen munkák közepette született meg az a kocka, amely később világhírűvé vált. A prototípus, amelyet kezdetben 27 fatömbből készített, nem csupán egy egyszerű térbeli modell volt. Rubik számára ez egy rejtvény, egy kihívás volt, amelynek megoldására hónapokat töltött.

Az egyetemi műhely adta lehetőségeket kihasználva, faanyagból készítette el az első prototípusokat. A munkája közben rájött, hogy a kocka egyszerűsége és mechanikai felépítése lehetővé teszi annak tömeggyártását. A pozitív visszajelzések és az osztálybeli diákok lelkesedése erősítette benne a gondolatot, hogy találmánya a nagyközönség számára is érdekes lehet.

A magyarországi tervgazdaság korlátozottsága ellenére Rubiknak sikerült együttműködésre lépnie egy helyi műanyagipari vállalattal, mely a „Bűvöskocka” néven kezdte el forgalmazni az új játékot. A kocka hamar népszerűvé vált, nem csak a fiatalok, hanem a matematikusok és a tudósok körében is, akik az algebrai csoportelméletben találtak benne új kihívásokat.

1979-ben az Ideal Toys, egy amerikai játékgyártó cég, felismerte a Rubik kocka potenciálját, és licencszerződést kötött Rubikkal. Ezt követően a kocka nemzetközi piacra lépett, és az 1980-as évek egyik meghatározó játékává vált. A kocka sikerét az is jelzi, hogy az első három évben több mint 100 millió darabot értékesítettek belőle.

A Rubik kocka nem csak egy játék volt. A 20. század egyik legfontosabb találmányaként az emberek számára a kreativitást, a logikát és a kitartást testesítette meg. Azóta is, több mint 350 millió kocka került eladásra világszerte, örök emléket állítva Rubik Ernő zsenialitásának.

arcanum

Ajánlott Cikkek