Hírek

“Sajnos a magyar ellenzék bizonyos tagjai is felültek a ruszofóbia sánta lovára”

Ezt nem mi mondjuk, hanem Krausz Tamás történész, Oroszország-szakértő. Pontosan tudjuk, hogy az ellenzék gondolkodásában jelen van az az egybites* hozzáállás, mint ami az ukrán vezetést is jellemzi: vagy Nyugatra, vagy Keletre húz, az ország jelenlegi vezetését pedig kaméleonnak írják le, mert nem látják a jobboldali kormány munkájában a nemzeti érdek érvényesítését. Igen, náluk a nemzeti érdek nincs a szótárban, ez az oka a félreértésnek. De nézzük meg, hogyan látja Orbán Viktor moszkvai látogatását a szakértő!

Cikkünkben forrásként használtuk az ATV és infostart.hu cikkeit

Borítóképen: Zapolyarnoye olaj- és gázkondenzátummező. Gázszivattyú állomások. (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Csursaev13, licence: CC BY 4.0)

Ma éppen Emmanuel Macron látogatott Moszkvába, Olaf Scholz pedig bejelentette, hogy hamarosan ő is találkozik Vlagyimir Putyinnal. Míg az ellenzék azzal foglalkozik, hogy mekkora asztal mellett tárgyalt az orosz vezető a magyar miniszterelnökkel, addig a szakértő azt mondja, hogy Orbán Viktor útja egy pontosan megtervezett lépés volt, ami minden elemében jól kivitelezett volt. Erről később még lesz szó.

Ami fontos viszont, hogy a címben idézett mondat folytatásaként a professzor elmondja, hogy Magyarország miniszterelnökének is van egyfajta ruszofób emlékezetpolitikája, ugyanakkor ezzel együtt gazdaságpolitikáját teljesen normális medrebe tereli.

Számunkra mindez azt jelenti, hogy vannak értékek és vannak érdekek, melyek között lehet, és kell is választani, de mindenekelőtt fontossági sorrendjüket kell jól észben tartani. Miért? Amiért például Európa ütemet tévesztett, és ez rengeteg veszteséget okoz; miközben függő helyzetben van Oroszországtól, meglehetősen ellenséges magatartást tanúsít vele szemben.

Ugye feltűnt, hogy Emmanuel Macron milyen óvatosan, és meglehetősen udvariasan fogalmazott, amikor moszkvai útja előtt nyilatkozott?

És ugye emlékszünk még, hogy amikor az Európai Bizottság külügyi biztosa Josep Borrell odaáll Lavrov orosz külügyminiszter elé meglehetősen követelőző stílusban „visszakézből” olyan válaszokat kapott, hogy végül megszégyenülve sompolygott haza?

Nos, ez egész egyszerűen nem működik, be kell látni! De nézzük, mit mond erről a szakértő:

„Ha Magyarország nem rendezné az energiapolitikai kapcsolatait az orosz féllel, az kóklerség és kalandorság volna. Ez a találkozó a létező szerződések megerősítése mellett Paksról és egymás politikai támogatásáról is szólt a kampány időszakában. Orbán ezzel tudja demonstrálni, hogy ő egy autonóm politikus, akivel a világ nagyhatalmainak vezetői is szóba állnak.”

Bizony, ez pontosan így van, még akkor is, ha Joe Biden azzal, hogy nem hívta meg a demokrácia csúcsra, jelezte, hogy ő bizony nem kíván szóba állni a magyar miniszterelnökkel. Miért is? Ugyanazért, amiért akkor a lengyelekkel sem kellene szóba állnia, csakhogy a lengyelek – érthető okokból – rettenetesen orosz-ellenesek, így hát őket sikerült meghívni a rendezvényre. Ezzel pedig máris hiteltelenné válik az a pusztán retorikai fogás, hogy a meghívás azért maradt el, mert a demokráciának itt Magyarországon aztán vége van!

„A miniszterelnök tudja, hogy a ’90-es évek elejéhez képest a térképen azt látni, hogy nem Oroszország megy nyugatra, hanem a NATO megy keletre, és hogy előbb-utóbb Oroszországnak kellenek biztonsági garanciák.”

Ezen lehet vitatkozni, de a tények makacs dolgok! Látni kell, hogy a NATO – és persze rajta keresztül az Egyesült Államok – folyamatosan egyre közelebb helyezi katonai képességeit Oroszországhoz. Nem most, de nem ám! Folyamatosan, az elmúlt húszegynéhány évben hol itt, hol ott talapült egy-egy rakétavédelmi rendszer, kisebb egységekben, de folyamatosan emelkedi a keleti tagállamokban állomásozó olyan NATO erők jelenléte, melyek tagjai nem honos katonák, és a többi…

De ha nem így lenne, akkor sem nagyon változtatna a lényegen! Mert a lényeg az, hogy Moszkvából milyen optikája van a NATO tevékenységének, és erről kell érdemben tárgyalni!

Az ország pedig, ami ebben a helyzetben – NATO és EU tagként – mégis képes eredményes tárgyalásokra például az energetika terén, az nem kaméleon, hanem egy olyan realista, aki meghagyja a hit-alapú politizálást azokra, akiket nem annyira érdekel választóik érdeke…

*: az egybites gondolkodás nem tudatlanság, hanem az a fajta gondolkodás, ami valamiér a világot feketére és fehérre egyszerűsíti, ha úgy tetszik náluk egy bit-ben megfogalmazható mindenre a válasz; vagy nulla, vagy egy.

Ajánlott Cikkek