Hírek

Salamoni döntés: Tisztelik és üdvözlik Kínát

Vang Yi kínai államtanácsos és külügyminiszter csütörtökön a Salamon-szigetekre érkezett, hogy megkezdje fontos körútját a dél-csendes-óceáni szigetországokban. Kínai szakértők elmondták, hogy a látogatás első állomásaként a Salamon-szigetek nagy bátorságról tettek tanúbizonyságot a Kínával való kapcsolatok megerősítésében, hogy valóban saját nemzeti érdekeiket szolgálják az Egyesült Államok és Ausztrália növekvő nyomása ellenére.

Borítóképen: Malajzia és a Salamon-szigetek elhelyezkedése. (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Ranking Update, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Korábbi cikkünk írása idején nem gondoltuk, hogy ilyen gyorsan követik egymást az események, de úgy tűnik, ha Kína elhatároz valamit, akkor nem sokat hezitál, a tettek mezejére lép! Márpedig ez a térség országiban tényleg nagy bátorságot követel, mert a Csendes-Óceáni szigetvilág országai (Pacific Island Countries – PIC) kiszolgáltatottak, szegények, és a klímaváltozás a tengervíz emelkedésének képében igencsak fenyegeti őket!

A kínai külügyminisztérium honlapja szerint a Salamon-szigetek és Kína csütörtökön Honiarában ígéretet tettek arra, hogy tovább erősítik kölcsönösen előnyös együttműködésüket, hogy a Kína és a csendes-óceáni szigetországok (PIC) közötti kölcsönös bizalom mintaképeként szolgáljanak.

„Kína a Salamon-szigetek legnagyobb együttműködő partnerévé vált az alapvető infrastruktúra terén és megbízható fejlesztési partnerré, és köszönetét fejezte ki Kínának, amiért biztosította a világjárvány elleni ellátást, gyorsteszt-felszerelést és orvosi csapatokat küldött országába” – mondta Manasseh Sogavare a Salamon-szigetek miniszterelnöke, egyúttal elismerését fejezte ki a kínai félnek amiatt, hogy a honiarai zavargások után rendőri felszereléseket és rendőri tanácsadókat küldött a Salamon-szigetek társadalmi rendjének fenntartására.

„Ausztrália a PIC-ek legnagyobb segélyforrása, és ez a segély leginkább azt a célt szolgálja, hogy az Egyesült Államok-barát és Ausztrália-párti erőket képezzék ki az országokban, és emellett a társadalmi sokszínűség előmozdításának területére is összpontosítanak” – mondta Chen Chen Hong, a Kínai Ausztrál Tanulmányok Szövetségének elnöke és a Kelet-Kínai Normál Egyetem Ausztrál Tanulmányi Központjának igazgatója.

Chen hozzátette, hogy a Salamon-szigetek, valamint más PIC-k független szuverén országok, és ha a nyugati országok, például az Egyesült Államok és Ausztrália továbbra is lekezelő módon bánnak velük, politikájuk nem fog működni, és nem a Salamon-szigetek lesz az egyedüli, hogy szembeszálljon velük.

A nyugati sajtóorgánumok, mint például a Reuters, szinte semmi figyelmet nem fordítottak a Kína-PIC-k együttműködésére a gazdaság, a klímaváltozás vagy más, a fejlődéssel és az emberek megélhetésével kapcsolatos kérdésekben, csak a biztonsági együttműködést vették górcső alá – áll a Global Times cikkében.

Hogy mennyire érdekes működik a nyugati világ a kérdéssel kapcsolatban, arra Niu Li, a Pekingi Külföldi Tanulmányok Egyetem Csendes-óceáni Kutatóközpontjának ügyvezető igazgatója világított rá:

„Valójában Kína már régen rendészeti együttműködést folytatott Tongával és a Fidzsi-szigetekkel. Korábban még kölcsönös katonai látogatásaik és kiképzéseik is voltak. De miért nem számolt be ezekről korábban a nyugati média?”

Konklúzióként pedig így fogalmaz a lap:

Konkrétan Kína biztonságát túlzó a Salamon-szigetekkel való együttműködés azt mutatja, hogy néhány nyugati média megpróbálja felpörgetni a kínai fenyegetés elméletét, hogy szolgálja a nyugati kormányok Kína-ellenes stratégiai célját.

Ajánlott Cikkek