Hírek

Sárkány és Medve a Sas ellen: Üdv az új világban!

Kína Oroszország mellé áll a decemberben a NATO-nak átadott biztonsági követelések tekintetében (is)! Ez maga a Kreml külpolitikai főtanácsadója, Jurij Usakov jelentette be. És ez bizony nem csak a szavak szintjén valósul meg. Alighanem a sporteredményeken kívül lesz még más szenzáció is az idei téli olimpián Pekingben!

Borítóképen: Hivatalos ceremónia Oroszország elnökének üdvözlésére. Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnökével. (forrás: http://en.kremlin.ru/events/president/news/57696 via commons.wikimedia.org, szerző: Elnöki Sajtó és Tájékoztatási Iroda)

Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping egyetértenek a globális biztonság kérdésében, ezért az olimpia nyitóünnepsége megbeszéléseikre már készül a kiadni kívánt közös nyilatkozat „a nemzetközi kapcsolatok új korszakáról”mondta Usakov.

„Kína támogatja oroszországbiztonsági garanciaigényeit”

Bár korábban éppen Peking szólított föl arra, hogy az olimpiát ne használják fel politikai célzattal a nyugati országok, amikor sorra jelentették be diplomáciáik távolmaradását a rendezvényről, a nyugati oldalon ez süket fülekre talált, ami viszont jó ürügyet szolgáltat arra, hogy a két vezető tárgyaljon, és egy világraszóló bejelentést tegyen!

Arra ugyan nem tért ki a főtanácsadó, hogy miben áll majd ez a támogatás, de azt tudjuk, hogy már most is szoros az együttműködés katonai fejlesztések terén, miközben Peking viszonya rég látott mélypontra süllyedt Washingtonnal…

Nem csoda, hiszen az Egyesült Államok egyre inkább veszélyeztetve érzi csendes-óceáni hegemóniáját, és Tajvant – csakúgy, mint Európában Ukrajnát – maga előtt tolva igyekszik feszültséget szítani a területen.

Abba nem megyünk bele, hogy kinek van igaza, mert a világpolitikában az a szó nem értelmezhető, csakis érdekek, és azok érvényesítése folyik nap mint nap, évről évre.

Azt viszont tudjuk, hogy a legnagyobb csapásnak, vagy pénzügyi atombombának nevezett eszköz Oroszország lekapcsolása a nemzetközi fizetései rendszerről, a SWIFT-ről. Erről azt gondolják, hogy gazdasági összeomlást okozna Oroszországban. Nos ezt egy kicsit alaposabban is érdemes kivesézni!

Az orosz jegybank tartalékai 2021 végén 593,6 milliárd dollárra rúgtak, melyből a legnagyobb részt az euró teszi ki, majd arany következik a maga 128,5 milliár dolláros összegével, de hasonló nagyságrendben van dollár is a tartalékban, és van még valamivel több, mint 10% jüan is. Ez önmagában is elég erős támasz lehet, de mégsem ez a megoldás kulcsa!

Az orosz jegybank elnöke 2018-ban jelentette be, hogy elkészült az a 2014-ben indított fejlesztés, mellyel gyakorlatilag leklónozták a SWIFT rendszert, azóta pedig az SPFS (System for Transfer of Financial Messages) néven ismert orosz platformnak több mint négyszáz tagbankja van – köztük két tucat a volt szovjet köztársaságokból – és 2020 végére az összes hazai pénzügyi kommunikáció egyötödét bonyolította le.

Nem kell nagy fantázia hozzá; ha Kína csatlakozik a rendszerhez – ez egy nagyon egyszerű feladat, rövid idő alatt kivitelezhető – máris megvan a kapu a világ felé. Mert bizony Kínát – ami mindent (is) gyárt – 100%, hogy nem lehetne lekapcsolni úgy, hogy az egész világgazdaság ne omoljon össze!

Igen ám, de van egy nagyon nagy baj! Európa nyilván gáz és olaj nélkül maradna (helyesebben nem lenne elég az igények kielégítésére…), és olyan nyomor meg recesszió következne, amit Nyugaton csak a második világháborúban tapasztalhattak meg az európai polgárok!

A megállapodással tehát minden bizonnyal új világrend köszönt ránk, egy olyan világra ébredünk, amiben a Nyugat partnerként kell, hogy kezelje a két keleti szövetségest, különben összeomlik a gazdaság!

Ajánlott Cikkek