Hírek

Scholz felvilágosítást kért Putyintól a rubelben történő gázfizetéssel kapcsolatban

Scholz német kancellár az utolsó pillanatban csak rácsörgött Putyinra, hogy nem lehetne csak úgy titkosban megbeszélni a gázt? Persze a felszínen marad az amerikabarát dacos német…Fogadunk , hogy találnak megoldást?

Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során pontosítást kért az orosz gáz rubelben történő fizetésének eljárásáról. Ezt a német kormány hivatalos képviselője, Steffen Hebeshtreit közölte – írja a RIA Novosztyi .

Elmondása szerint az orosz vezető tájékoztatta Scholzot, hogy április 1-től rubelben kell fizetni az Európába irányuló gázszállítást, és egyúttal megjegyezte, hogy az európai importőrök számára semmi sem fog változni. Így az elszámolások csak euróban történnek, és szokás szerint átutalják a szankciók által nem érintett Gazprombankhoz . Ezt követően a bankok a pénzt rubelre váltják át.

Scholz kancellár ebben a beszélgetésben nem adott hozzájárulást, csak írásos tájékoztatást kért az eljárás jobb megértése érdekében

Steffen Hebestreit német kormánytisztviselő

A német kancellár azt is megjegyezte, hogy a G7-ek megállapodása érvényben marad. Így az energiaellátást csak euróban és dollárban fizetik ki, a szerződésekben foglaltak szerint.

A Kreml ugyanakkor a beszélgetés eredményeit követően megjegyezte, hogy az orosz elnök elmagyarázta a német kancellárnak a rubelre való átállást a gázfizetésben. Szerinte ennek az az oka, hogy a nemzetközi jogot megsértve befagyasztják az orosz devizatartalékokat az uniós országok . A felek egyúttal megegyeztek abban, hogy a két ország szakértői tovább tárgyalják ezt a kérdést.

Ajánlott Cikkek