Hírek

Scholz visszatartja a német tankszállításokat Ukrajnába

A Politico arról ír, hogy Olaf Scholz német kancellár a koalíciós partnerek nyomása ellenére is visszatartja a német tankok leszállítását Ukrajnába. A lap négy olyan meg nem nevezett személyre hivatkozik, akik az erről szóló tárgyalásokat ismerik, tudják mik hangzottak el.

Borítóképen: Marder hátulról (forrás: ILÜ 2012 via commons.wikimedia.org, szerző: synaxonag, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

Ezek szerint Scholz az, aki késlelteti a harckocsik átadását Ukrajnának. A terv szerint, amelyet Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter és Annalena Baerbock külügyminiszter szorgalmaznak – mindketten a Zöldek Pártjának magas rangú tagjai – körülbelül 100 harckocsit érintene.

A lap csúcskategóriás járműveket említ, de mint azt korábbi cikkünkben megírtuk, ezek valójában elavult szerkezetek, de ettől még sokat segíthetnek az ukrán katonaságnak. Korábban egyébként arról volt szó, hogy ezek a harckocsik NATO állományban vannak, így nem német döntés kell az Ukrajnába történő szállításukhoz, hanem NATO-engedély.

Scholz a késlekedést azzal magyarázza, hogy nem szabad Németországnak előre rohannia, és egyeztetni kell az EU-val és a NATO-val is, mert véleménye szerint igen fontos az együttes fellépés, amelybe nem fér bele, hogy Németország „különleges szerepet és különleges utat választana”.

Ahogy változik a háború megítélése, úgy változik a nyugat hozzáállása is a szállításokhoz. Míg korábban inkább elzárkóztak az ilyetén támogatástól, most – miután kiderült, hogy hosszabb lesz a háború, mint gondolták – elkezdték felmérni a készleteket, melyeket Ukrajna számára biztosíthatnak.

De nem mindenki olyan megfontolt, mint Scholz, hiszen Annalena Baerbock német külügyminiszter újságírói kérdésre kifejtette, hogy támogatja fejletteb fegyverrendszerek leszállítását is, mások pedig arra figyelmeztetnek, hogy Németországnak most is az élen kell járnia, így sürgetik Scholz-ot a mielőbbi szállítások érdekében.

Komoly politikai vita alakult ki, amiben most is a Zöldek mutatkoznak leginkább harcosnak, és határozottnak, azok a Zöldek, akik azt kockáztatják ezzel, hogy megszűnik az orosz gázellátás. Márpedig az energetikai kérdések az ő politikájukban komoly hangsúlyt kapnak.

Ajánlott Cikkek