Hírek

Magyarországtól (is) segítséget kér Ukrajna

Méghozzá védelmi segítséget! Ukrajna elnöke, Volodimr Zelenszkij közösségi oldalán fordult a Bukaresti Kilencekhez – melynek Magyarország is tagja – védelmi segítségért. Mint írja, Andrzej Duda lengyel köztársasági elnökkel már egyeztetett a témában.

Borítóképen: Ukrajna elnöke a lusztráció javítását javasolja (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Ukrajna Elnöki Hivatala, licenc: CC BY 4.0)

Ez áll a bejegyzésben:

„Megvédjük szabadságunkat, földünket. Hatékony nemzetközi segítségre van szükségünk. Ezt megbeszéltük Andrzej Dudaval. Felhívás a Bukaresti Kilencekhez védelmi segítségnyújtásért, szankciókért és az agresszorra nehezedő nyomás fokozásáért. Együtt kell tárgyalóasztalhoz ülnünk Oroszországot. Háborúellenes koalícióra van szükségünk.”

https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1497095228175663106

A Bukaresti Kilencek a NATO következő országai:

Bulgária, Csehország, Szlovákia, Románia, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Magyarország.

Ezt értjük, ahogy azt is értjük, hogy a lengyelek – történelmi okokból – mindenkinél jobban gyűlölik az oroszokat, és egyben tartanak is tőlük, ezért ők minden segítséget megadnának. Ez a két ország dolga, nekünk ebbe nincs és nem is lehet beleszólásunk.

Azt azonban ne feledjük el, hogy Ukrajna – és a mai vezetés különösen! – milyen bánásmódban részesíti a magyar őshonos lakosságot Kárpátalján! Csak címszavakban; nyelvtörvény, oktatási törvény, őshonos kisebbségekről szóló törvény, szélsőségesek randalírozásai, robbantás a KMKSZ irodájában, kettős állampolgársággal kapcsolatos szabályok, a magyarság képviselőinek módszeres zaklatása, és még sorolhatnánk…

Nyilván, az rendben van, hogy Magyarország fogadja a menekülteket, ezt rögtön a fegyveres harcok kibontakozása után kinyilvánította, de a kormány azt is kifejezte, hogy a tárgyalás pártján áll, és nem kíván részt venni Oroszország és Ukrajna (valójában az Egyesül Államok és Oroszország) hatalmi versengésében!

Nem is beszélve arról, hogy még mindig Oroszországból kapjuk a gázt, ami létfontosságú számunkra, és amit az ukránok elszámolási vitái miatt a múltban többször is elzártak előlünk…

Véleményünk szerint tárgyalni mindig érdemes, de – miután erre sem a NATO, sem egyéb szervezet nem kötelez! – védelmi segítséget nyújtani, nem szabad ebben a helyzetben!

Fontos, hogy kifejezzük mély együttérzésünket minden család, és minden embertársunk irányába, akit veszteség ér a katonai összecsapások során, de véleményünk szerint Magyarország elment addig a határig, ameddig elmehetett az ügyben.

Ajánlott Cikkek