Hírek

Semmi se szent! Égő kolostor Szvjatogorszkban!

Két napja, június 5-én Volodimir Zelenszkij egy drámai videóban mutatta be, hogy ég a XVII. században épült, Szvajogorszkban található Lavra (a legnagyobb, legjelentősebb ortodox férfi kolostorok elnevezése). „Az orosz tüzérség csapást mért a Donyeck régióban található Szvjatogorszk Lavrára, és elpusztította a Mindenszentek kolostorát” – mondta.

Borítóképen: Szvjatogorszki Lavra, Ukrajna, Donyeck régió, Szvjatogorsz városa (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Dmitro Balkhovitin, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Az előzményekhez tartozik, hogy 2018-ban egyház-szakadás volt, megalakult az Orosz Ortodox Egyházból kivált Ukrán Ortodox Egyház (Konstantinápoly 2019-ben adta meg az autokefál státust), azonban az új egyház rögtön két „pártra” szakadt, ugyanis a pópák között voltak/vannak kifejezetten oroszbarátok is.

Ez önmagában – ha nem is lett vége a „pártosodásnak” – nem okozott további szakadást, sőt, az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű maradt „szárnyának” szinódusa kinyilvánította, hogy nem ért egyet Kirill orosz pátriárka álláspontjával Oroszország Ukrajna elleni háborúját illetően, továbbá mostantól függetlenek tekinti magát.

Zenelnszkij drámai bejelntése június 5-én

A tényleges egyház-szakadás tehát ezzel állt be, ugyanakkor ez nyilvánvalóan nem lehet ok a Lavra bombázására. Miért? Mert a hitéleti nézeteltérés (az ukrán egyház oroszbarát szárnya azért nem értett egyet Kirill pátriárkával, mert szerinte a háborúval sérül a „Ne ölj!” parancsolat) nem feltétlenül jelenti azt, hogy orosz fennhatóság alatt is az ukrán egyházhoz tartozzon a szvjatogorszki kolostor.

De ez csak logikai következtetés, ami lényegesebb, az, hogy az Orosz Védelmi Minisztérium azt állítja – a lakosok és szerzetesek vallomásaira hivatkozva – hogy;

Az ukrán nacionalisták szándékosan felgyújtották a Donyecki Népköztársaság (DPR) területén található Szent Szvjatogorszk Lavra fából készült Mindenszentek Szkete-jét (szerzetesek otthonai).

Konasenkov tábornok azt is elmondta, hogy nem csak a szerzetesek, hanem a helyi területvédelem segíteni érkezett tagjai is sikertelenül próbálták eloltani a szketét.

„A nacionalisták ezt úgy akadályozták meg, hogy tüzet nyitottak a megfélemlítés céljából” – tette hozzá Konasenkov.

Nos, arra nincs magyarázat, hogy miért lett volna érdeke az orosz erőknek bombázniuk a kolostort, hiszen a szerzetesek ellen nyilvánvalóan nem kell – és nem is lehet! – fegyvert fogni, azonban a nemzetközi közvélemény megítélését erősen negatív irányba mozdítja egy ilyen cselekedet!

És éppen ez az, amiért viszont az ukránoknak érdekében állhatott felgyújtani a kolostort!

Ezt mi pusztán következtetések útján írjuk le, ugyanis – mint tudjuk – az ilyen háborús helyzetekben minden esetben fenntartással kell kezelni, ugyanakkor a „Cui prodest?” (Kinek az érdeke?) elv alapján kikövetkeztethető a legvalószínűbb verzió.

Ajánlott Cikkek