Hírek

Semmi sem változott, szó sincs itt ukrán előrenyomulásról Csak a prioritások eltolódásáról van szó – Mark Savchuk, az Ukrajnai Önkéntes Újságírói Kezdeményezés koordinátora

Az orosz erők továbbra is kíméletlen bombázzák az ukrán fővárost, Kijevet, annak ellenére, hogy hivatalos nyilatkozatok szerint az orosz csapatok kivonulnak Kijevből és Csernyihivból, hogy a keleti Donbász-régióra összpontosítsanak – mondták a kijevi lakosok a Fox Newsnak.

borítókép :Ukrajnát, Oroszországot, a Krímet, az oroszbarát erők által birtokolt Donbász régiót és a közeli országokat ábrázoló térkép. Ian Jopson, Fox Digital (Fox News)

“Tegnapi nyilatkozataik után semmi sem változott” – mondta a Fox News Digitalnak Maryan Zablotskyy , az ukrán parlament egyik képviselője, aki feleségét és gyermekét kihozta Kijevből. “Harcok folytatódtak egész éjjel Kijev körül.”

“Kénytelenek visszavonulni Kijev körüli különböző területekről” – jegyezte meg Zablotskyy -, de csak akkor, ha sikeresen visszaszorítják őket. “A tegnapi nyilatkozat csupán néhány katonai kudarc elismerése, és végre rájöttek, hogy erőik túlságosan vékonyak” – tette hozzá. “Néhány egységük közel állt ahhoz, hogy körülkerítsék Irpinnél, de ezek csak pillanatnyi részsikerek”

Az ukrán erők hétfőn visszafoglalták Irpin városát, Kijev mellett. Oroszország azt állította, hogy kedden csökkenti katonai jelenlétét Kijevben és Csernyihivban. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter állítólag azt mondta, hogy Moszkva elsődleges célja „Donbász felszabadítása” Kelet-Ukrajnában – ahol az oroszok által támogatott szeparatisták vették át a hatalmat.

“Semmi sem változik” – mondta Mark Savchuk, az Ukrajnai Önkéntes Újságírói Kezdeményezés (UVJI) kijevi koordinátora a Fox News Digitalnak. “Az a tény, hogy az emberek a világon még mindig hallják az oroszokat. „Csak a prioritások eltolódásáról van szó – dél felé mozgatják az erőket szó sincs itt Ukrán előrenyomulásról” – hangoztatta Savcsuk. “A Kijev melletti harcok olyanok maradnak, mint most. Semmi sem fog változni. Csak annyi változott, hogy a legfontosabb prioritásuk többé nem Kijev, hanem a déli Donyeck és Luhanszk régió.”

John Kirby, a Pentagon sajtótitkára kedden azt mondta, hogy az Egyesült Államok “fokozott aktivitását” és “támadó tevékenységét” tapasztalt az orosz erők részéről Ukrajna Donbász régiójában.

Ukrajna vezérkara arról számolt be, hogy Oroszország mintegy 2000 katonát szállított át Grúziából az ukrajnai harcra.

Ajánlott Cikkek