Hírek

Shell “rémálom” – Eladják az orosz piaci részesedésüket, már megvannak a vevők is akik igen jól járnak

A Financial Times arról beszélt, hogy a Shell elhagyta a Szahalin-2 projektet

A brit-holland Shell olaj- és gázipari konszern elindította az orosz Szahalin-2 projektből való “fájdalmas” kilépés folyamatát – írja a Financial Times.

A helyzetet ismerő forrás azt mondta a FT-nak, hogy a cég vezetése “rémálomszerű” tárgyalásokat folytat. A mezőny 27,5 százalékos részesedésének eladásáról beszélünk. Mint a szakértő megjegyezte, a Shell ötmilliárd dollárt veszít az oroszországi üzlet bezárása miatt. Most ennek a pénznek legalább egy részét próbálja kompenzálni. A cikk szerint a kínai Cnooc, CNPC és Sinopec készen áll a cég eszközeinek jelentős árengedménnyel történő megvásárlására .

Április 20-án vált ismertté , hogy a Shell már megkezdte alkalmazottainak kivonását Oroszországból. Azokról van szó, akik a cégnek a Gazprommal és a Gazprom Nefttel közös vállalataiban dolgoztak . A Szahalin-2 olaj- és gázprojektben foglalkoztatott munkavállalók tucatjait elbocsátották, majd más projektekhez helyezték át.

Az orosz Gazprom 50 százalék plusz egy részvény tulajdonosa a Szahalin-2 projektnek, a Shellnek körülbelül 27,5 százaléka, a Mitsuinak 12,5 százaléka, a Mitsubishinek pedig 10 százaléka.

Ajánlott Cikkek