Hírek

Sikerül bevonni a háborúba Beloruszt és Lengyelországot?

Hogy miért a kérdés? Mert mintha erre utaló jelek lennének. A lengyelek minden további nélkül bevonulnának Ukrajnába, de a NATO ezt nem engedi, inkább egy érdekes ötlettel jöttek elő a stratégák; Lengyelország alkosson valamiféle uniót Ukrajnával, így meg lehet kerülni a NATO-ra vonatkozó önkorlátozásokat (nem lépnek haderővel nem NATO állam területére, akivel nem állnak hadban)!

Borítóképen: Kelet-Európa térképe – ma még (hivatalosan…) így néz ki (forrás: en.wikipedia.org, szerző: Samotny Wędrowiec, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Erre most ön a hír, hogy Ukrajna megerősíti védelmét a Fehérorosz határon, mert az eddig meg nem erősített határszakaszok irányából támadástól tart…

„Az ukrán erők egy újabb támadás jelei közepette új védelmi vonalat építettek ki az ország korábban megerősítetlen fehéroroszországi északi határán. Az orosz erők februárban támadták meg Ukrajnát a fehérorosz határon keresztül, amikor megpróbálták elfoglalni a fővárost, Kijevet” – írja a Guardian.

Ugyanakkor a napokban a fehérorosz Biztonsági Tanács (SB) államtitkára, Aljakszandr Volfovics azt mondta, hogy ukrán szabotázs- és felderítőcsoportok lépnek be Fehéroroszország területére. Az ország Biztonsági Tanácsa szerint az ukrán fegyveres erők csoportosulása Rivnye környékén jelenleg 10,5 ezer fő, Csernyihivben 4,5 ezer fő, Kijevben több mint 5,5 ezer fő.

Nem ismerős ez valahonnan? Az orosz-ukrán háború előzménye nem az volt, hogy egyre nagyobb létszámban érkezett haderő a két ellenlábas részéről a térségbe?

A helyzet tehát úgy áll, hogy akár át is terjedhet a háború két újabb országra, melyek egyebek iránt szomszédosak egymással, és ez könnyen elvezethet egy Oroszország-NATO konfliktushoz… Fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy délen és keleten egyre inkább berendezkedik Oroszország, arra pedig nem sok esély van, hogy ezeket a területeket az ukrán erők visszaszerezzék. De!

Amennyiben Oroszországtól haderőt vonnak el a ma még csak feltételezhető nyugat-ukrajnai és/vagy fehéroroszországi hadi események, akkor már más lehet a helyzet…

Vigyázni kell tehát nagyon, mert úgy tűnik, van még eszköz a Nyugat kezében arra, hogy ne engedje el a dolgot, sőt, egy világra szóló kataklizmát is elindíthat!

Ajánlott Cikkek