Hírek

Siluanov bejelentette Oroszország arany- és devizatartalékának felének befagyasztását

Siluanov pénzügyminiszter: 300 milliárd orosz arany- és devizatartalékot szankciók sújtják

Az orosz jegybank arany- és devizatartalékának mintegy felét befagyasztották a szankciók miatt.mondta Anton Siluanov orosz pénzügyminiszter – írja a TASS .

„Összesen mintegy 640 milliárd dollár tartalékkal rendelkezünk, körülbelül 300 milliárd tartalék van most olyan állapotban, hogy nem tudjuk felhasználni” – magyarázta a miniszter.

Siluanov azonban jelezte, hogy a tartalékok egy részét kínai valutában tartják. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a nyugati országok most nyomást gyakorolnak Kínára, hogy korlátozza Oroszország hozzáférését a készletekhez.

„Nos, azt gondolom, hogy a Kínával fennálló partnerségünk továbbra is lehetővé teszi számunkra, hogy fenntartsuk az elért együttműködést, és ne csak fenntartsuk, hanem növeljük is azt egy olyan környezetben, ahol a nyugati piacok bezárulnak” – mondta a miniszter.

A Pénzügyminisztérium vezetője emlékeztetett arra, hogy Oroszország rubelben fizeti ki a barátságtalan országokkal szemben fennálló adósságkötelezettségeit. “Azok az adósságok, amelyeket az Orosz Föderációval barátságtalan országoknak kell fizetnünk, és ilyen korlátozásokat vezettek be az arany- és devizatartalékok felhasználására, ezeknek az országoknak fizetjük ki rubelben az adósságokat” – hangsúlyozta.

Korábban Siluanov az Orosz Központi Bank devizatartalékainak befagyasztását “Oroszországgal szembeni csődnek” nevezte, amit a Nyugat bejelentett Szerinte a nyugati országok minden eszközzel megpróbálják megzavarni a külkereskedelmet és az Oroszországba irányuló áruexportot. Különösen a mindennapi importáruhiányt próbálják előidézni Oroszországban, és “kikényszerítik a külföldi tőkével sikeresen működő vállalkozások bezárását”.

Ajánlott Cikkek