Vélemény Vélemény-cikkeink

Simike, az agyroggyant…

Igen, Simike (alias George Simion) ez az agytacskó most minden eddiginél nagyobbat mondott! Tudva lévő, hogy a Pruton túl szeret haknizni, de most olyat hajított, hogy szem nem marad szárazon… Csak így: „A budapesti kormány támogatja a határon túli magyarságot – nem csak Romániában –, és ez példaként szolgálhat Románia számára ebből a szempontból, a román kormánynak is kellene támogatnia a kisinyói vagy a csernovici románokat, és oda kellene figyelnie a Nyugat-Európában született fiatalokra is”

Ez a szellemi inaszakadt erősen keveri a szezont a fazonnal… Nézzük meg, hogy miről beszél Simike, amikor nagy garral számonkéri a kormányt!

Kisinyov (alias Kisjenő)

Moldova fővárosa, ahol erős a román befolyás, ezért a műaggodalomnak komoly kommunikációs szerepe van (de semmi más!), hiszen Simike emlékezete elég karcsú kis valami! Segítünk; egy éve sincs, amikor a nagy román nemzetegyesítés hívei olyat kaptak, hogy a fal adta a másikat! Történt ugyanis, hogy Siegfried Mureșan román európai parlamenti képviselő bírálni merészelte a kisinyói kormány járványügyi intézkedéseit, mire Ioan Chicu moldovai kormányfőt úgy kiborította, hogy pénteki Facebook-bejegyzésében egyenesen Európa legkorruptabb országának nevezi Romániát.

Aki aztán azt is megjegyzi, hogy csak Suceava megyében annyi koronavírus-fertőzött van, mint a fél Moldovai Köztársaságban… Hajjaj, oda a nagy román terv, az odaküldött beépített ügynök kitálalt, és nyíltan lázad! A baj olyan nagy volt, hogy Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke máris bejelentette, egy ilyen kaliberű sértésre az lenne az ideális válaszlépés, ha Románia megvonná a román állampolgárságot a moldovai miniszterelnöktől, akit orosz propagandistának és szolgalelkűnek nevez. Csak egy kérdés; Ez azt jelenti, hogy átállt?

Mindezt pedig úgy, hogy akkoriban Románia több mint 3 millió euró értékben adományozott egészségügyi felszerelést és védőeszközöket Moldovának, de még 40 orvost is küldött a Pruton túlra. Tehát (cseppet sem) kedves Simike; mi a jó életért gondoltál arra, hogy komolyabban kellene támogatni az itt élő románokat, amikor a román állampolgár miniszterelnök se mutat egy szemernyi hálát sem?

Csernyivci

Ez aztán tényleg egy olyan vidék, hogy csak úgy hemzsegnek a románok! Ja, nem… Nézzük csak meg, hogy mit is értünk itteni román kisebbség alatt! Kis ráhagyással sincsenek 3%-nál többen, tőlük még az oroszok is nagyságrenddel többen (~15%) vannak. De ez nem lenne probléma, ha itt egy olyan területről beszélnénk, mint Erdély, ami vagy önálló, vagy a Magyar Királyság része volt 1000 éves keresztül. Itt meg – láss csodát, nemzetközi szerződés alapján… – mindössze 1918-tól 1940-ig volt jelen a román állam, mondhatni, az itt élők csak migránsok voltak, nem őshonos pedig olyanok, akiket ma őshonos kisebbségnek nevezünk…

Korábban más volt a helyzet, hiszen a területen csakis azért élnek még kimutatható számban románok, mert a második világháború során a többséget alkotó zsidókat mind egy szálig kiirtották – vagy a szerencsésebbjük elmenekült… a visszamaradt javakat meg jól el lehetett foglalni. Hát kérem, ez is egyfajta történelmi múlt, de ha jobban belegondolunk, ez sem az őshonos kisebbségek definíciója szerinti történet.

Nyugat-Európában született fiatalok

Ők azért születtek ott, mert az állam nem csak most, hanem korábban sem foglalkozott velük, amíg Románia mai területén éltek, akkor miért éppen most foglalkoznának velük? Mondjuk van egy érv, ami miatt fontosak; csak 2018-ban mintegy 4,3 milliárd eurót utaltak haza a nyugaton dolgozó román munkavállalók, akik ezzel már a költségvetésben is jelentős tételt képviselnek, hiszen a költségvetési hiány jó részét ők fedezik.

És mindezt miért? Mert a román állam nem képes arra, hogy otthon olyan gazdasági körülményeket teremtsen, ami lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy olyan bért fizessenek, amiből meg is lehet élni.

Szóval Simike, nem árt ismerni a magyarok történelmét, mielőtt szellemi tacskó módjára marhaságokat beszélsz! És ha már arra nem vagy képes, hogy más népek történelmét megismerd, legalább a saját népedének megismerésére kellene törekedni.

Olvasás megy? Na, rajta, menni fog!

Ajánlott Cikkek