Hírek

Simion (AUR) hazudott, az ellenzék meg bedőlt neki

A cikk előtti megjegyzés. E sorok írója medöbbenéssel tapasztalja minden nap a politikai ellenfelek egymás iránti tiszteletlenségét. Sajnos főleg az ellenzéki oldalon uralkodott el az ellentétes oldali politikusok, valamint szimpatizánsaik alpári szintű minősítése. Persze az ezekre adott riposztok is hagynak némi kívánnivalót maguk után, de az ok okozat összefüggést figyelembe kell venni.

borítókép : https://commons.wikimedia.org Private collection of Mihai Armaș

George Simiont, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnökét nemcsak hazugságon fogták, az is kiderült: biztonságiak vezették ki őt a konzervatív pártok madridi tárgyalásának helyszínéről, ahova hívatlanul érkezett. Magyar ellenzékiek közben a valótlan Simion-állítás kapcsán vádolják Orbán Viktort azzal, hogy az AUR-ral szövetkezik. A krónika cikke

Valótlannak bizonyult minden olyan korábbi állítás, amely szerint a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke, George Simion hivatalos formában jelen lett volna az európai konzervatív pártok vezetőinek múlt heti madridi találkozóján. A szélsőséges akcióiról ismert politikus ugyan megjelent a helyszínen, s a közösségi oldalakon közölt posztjain igyekezett azt a benyomást kelteni, mintha ő is részese lenne a megbeszélésnek, de mint később kiderült: a hívatlanul megjelenő AUR-vezetőt biztonsági emberek tessékelték ki a tárgyalások helyszínéről. Sem Simion, sem az AUR nem kapott meghívást a találkozóra.

Ezt egyébként közvetlenül a megbeszélések után Facebook-oldalán közölte Aurelian Pavelescu is, aki a parlamenten kívüli román Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpártot (PNTCD) képviselte a tárgyaláson. A G4media hírportál beszámolója szerint a madridi találkozó házigazdáját, a spanyol VOX párt jelen lévő képviselőit megdöbbentette Simionnak a Twitteren közölt hazugsága, miszerint ő a parasztpárt küldöttségével együtt Romániát képviseli a megbeszélésen. Az AUR-vezér tagadta, hogy gyakorlatilag kirúgták a tárgyalások helyszínéről, valótlan bejegyzéséről pedig azt mondta: a stábjának tagjai írták. A G4media úgy tudja, a tárgyaláson jelen lévő Fidesz vétózta meg az AUR meghívását a párt magyarellenessége miatt. Kevéssel a spanyolországi találkozót követően Eckstein-Kovács Péter volt RMDSZ-szenátor, akit korábban a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) javasolt a Nép Ügyvédjének, egy ironikus Facebook-posztban fejtette ki véleményét.

„Püff köcsög. Madridban, a »patrióta« pártok találkozóján George Simion találkozott Orbán Viktorral. Arról nem szól a fáma, hogy Aurelian Pavelescu parasztpárti elnök fényezte-e jelenlétével a találkozót. Gondolom, a két nemzetállamhívő elnök megegyezett a kisebbségek sorsáról is. Várom a fejleményeket, részleteket. Öröm az ürömben, hogy ha igaz, Orbán Viktort Bukarestben fogjuk látni, Simion úr meghívására” – írta Eckstein-Kovács.

A közösségi oldalakon terjedő valótlan állítások alapján tartott pénteken online sajtótájékoztatót a magyarországi ellenzék egyik meghatározó pártja, a Jobbik. Gyöngyösi Márton, a korábban szélsőjobboldali, de mostanra a baloldali ellenzéket erősítő párt elnökhelyettese „színvallásra” szólította fel a magyar kormányfőt, amiért egy magyargyűlölő román párt „a Fidesz új szövetségese”. Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője a közösségi oldalán megjelent bejegyzésében egyebek mellett azt írta: Simiont és a pártját a szervezők meg sem hívták a találkozóra. „Amikor pedig mégis elment, a biztonsági őrök egyszerűen kidobták. Orbán Viktornak pedig természetesen eszébe sem jutott egyeztetni vele” – fogalmazott Hidvéghi. A politikus hozzátette: magyarán Gyöngyösi Márton egy bődületesen nagyot hazudott.

kronikaonline.ro

Ajánlott Cikkek