Vélemény Vélemény-cikkeink

Skót kormányfő: Visszajövünk!

A brit kiválással nincs vége annak a kőkemény munkával elért leépítésnek, amit az angolok vittek véghez az elmúlt cca. 150 év alatt. Az 1800-as években még világbirodalomnak számító Nagy-Britannia már egy szigetállammá zsugorodott, de a skótok máris jelezték; ők bizony nem kérnek az angolok önpusztításából!

Skócia hamarosan visszatér, Európa!

– írta a Twitter-mikroblogon Nicola Sturgeon skót első miniszter. Ez a pozíció a miniszterelnökének felel meg nagyjából, de Sócia, mint olyan nem önálló, így azért nem pont ugyanaz… De ezen a függetlenség-pártiak változtatni akarnak. Az akarat eddig is megvolt, de úgy tűnik, most elérkezettnek látják az időt tettekre is!

És bizony itt is lenne az ideje, ugyanis, ha így megy tovább, akkor – vagy a teafogyasztás, vagy a beltenyészet hatása okán – lassan már az ötórai teára sem futja majd az angol szalonokban, ahol pedig úgy élnek és döntenek még mindig, mintha még mindig birodalmi státuszban lenne az ország, ami lassan akkora lesz, mint a Dunántúl…

A skótok ugyanis kiszámolták, hogy a Brexit miatt 2030-ra 6,1 százalékkal esik vissza a skót gazdaság ahhoz képest, hogy ha a monarchia az Unió tagja maradt volna. Nem véletlen, hogy annak idején a Brexit ellen szavazott a 5,4 milliós lakosságú észeki országrész 62%-a! Ők pontosan tudják – mert éppen az angolok verték beléjük! -, hogy kis államként szövetségeseket kell keresni, ha egyről a kettőre akarnak jutni!

Egy friss, tavaly decemberi felmérés szerint összességében a skótok 52 százaléka, míg a biztos szavazók 58 százaléka támogatja a skót függetlenséget. London nem akarja megengedni, hogy a skótok újra voksoljanak az elszakadásuktól, de Sturgeon abban bízik, hogy az idei skót választások után ismét napirendre kerülhet a kérdés. 

London még mindig nem jött rá, hogy ma már nem csak a világpolitikában pehelykönnyű, de Gretna Green-től északra sincs súlya a szavának? Majd ha elfogy a tea, lehet, hogy ráébrednek mit játszottak el…

Ajánlott Cikkek