Hírek Videók

Soha nem látott katonai csapásmérő erő Ukrajnában

Sorra jönnek a hírek, és egyre nyilvánvalóbb, hogy az orosz henger nem áll le, sőt olyan erőket mozgósít, amilyeneket sok-sok éve nem láttak még arrafelé sem… A Maxar műholdfelvételei szerint egy 64 kilométer hosszú konvoj tart Kijev felé. Kissé kételkedve fogadjuk a hírt, de erről szólnak a hírek. A lényeg az, hogy a harcok hevessége egyre csak fokozódik, a szemben álló felek tárgyalásiról pedig semmi konkrétum nem szivárgott ki eddig.

Borítóképen: Egy tüntető Molotov-koktélt tart az összecsapások kibontakozása közben Ukrajnában, Kijevben. 2014. február 18-i események (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Mstyslav Chernov/Unframe/http://www.unframe.com/ ó, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Ha hiteles az információ, az annyit tesz, hogy a Kreml mindent egy lapra tesz fel, és Kijevet célozza mindenekelőtt, ugyanakkor Ukrajna más területein is heves harcok dúlnak. A frontvonalak jelenleg hozzávetőleg így helyezkednek el:

Pontosan kirajzolódik, hogy az orosz erők az Azovi térséget már szinte teljes egészében elfoglalta, de Mariupol még tartja magát. Az ukrán Azov zászlóalj szorult helyzetben kerülhet, mert egyszerre támadhatják nyugatról és keleti irányból is, miközben a tenger felől sem lehet totális biztonságban.

A Krím irányából előretörő orosz erők nyugati irányban is erőteljes offenzívában vannak, Herszont támadják, és úgy tűnik, hogy lassan körbe zárják a várost. Elérték a repülőteret, és a várostól észak-nyugatra található Mikolajiv felé vezető autóutat is.

A keleti és az északi régiókban is hasonló a helyzet. Harkovban egyre feszültebb a helyzet, bombatalálat érte – többek között – a város központjában található Harkiv megyei államigazgatás épületét.

Ezzel együtt a város tartja magát, ahogy Szumi és Csernyihiv is, de ez utóbbi két várost valószínűleg körbezárták az orosz erők.

Északról már volt szó, itt Fehérorszország felől érkezik a mega-hadoszlop, és számítani lehet rá, hogy Kijev még nagyobb nyomás alá kerül. Kijevben már Molotov-koktélokat gyártanak, készülnek arra, hogy akár utcáról utcára védjék meg a várost. Úgy tűnik tehát, nincs megállás…

Közben az amerikai hírszerzés arról számolt be, hogy Vlagyimir Putyin egyre idegesebb, elégedetlen a helyzettel, valószínűleg gyorsabb előrehaladásra számított. Bár nem tudjuk ellenőrizni a hír hitelességét, de az amerikai hírszerzés szerint Putyin a csapásmérés megtöbbszörözésében látja a megoldást.

Ajánlott Cikkek