Hírek

Soha nem volt méretű NATO-hadgyakorlat!

Ma kezdődik a NATO történetének legnagyobb hadgyakorlata a Baltikumban – számolt be a BBC. Észtország ad helyet a gyakorlatnak, amin tíz ország vesz részt.

Borítóképen: TRIDENT JUNCTURE 15 NATO gyakorlat (forrás: NATO TRIDENT JUNCTURE 15. gyakorlat / commons.wikimedia.org, szerző: A Szövetséges Összhaderőnemi Brunssumi Parancsnokság, licenc: CC BY-SA 2.0) A kép illusztráció

Ezt igen gyorsan sikerült összehozni, ugyanis a gyakorlaton két – egyelőre? – nem NATO tag is részt vesz, méghozzá Svédország és Finnország. A hadgyakorlat célja katonai értelemben kettős;

Egyrészt az akár rövid úton csatlakozó országokkal való együttműködés fejlesztése, másrészt pedig a katonai erő bemutatása, ami egyfajta üzenet Oroszországnak, illetve az egész világnak.

A NATO illetékesei azt mondják, hogy a gyakorlatot még jóval az orosz-ukrán háború, valamint Finnország és Svédország csatlakozási szándékának bejelentése előtt tervezték, ami igen érdekes, mert olybá tűnik, mintha előre tudták volna, hogy ennek a gyakorlatnak most különösen nagy jelentősége van!

A hadgyakorlat egyébként éppen arra hivatott, hogy kiderítse, vajon a NATO erők képesek ellenállni egy orosz (fehérorosz?) inváziónak, vagy sem.

Ajánlott Cikkek