Hírek Videók

Stratégiai célpontok: Támadás alatt!

Az orosz haderő egyre támadást hajt végre több nagypontosságú, igen magas technikai színvonalú rakétákkal. Ennek több oka is lehet; elképzelhető, hogy a szárazföldi haderő lassabb haladása, de az is lehet, hogy éppen a gyorsabb haladás a stratégiai előkészítésének vagyunk szemtanúi. Ezt idővel megtudjuk, de most nézzük meg, milyen létesítményeket támadott az orosz haderő az elmúlt 24 óra során!

Borítóképen: Egy állítólagos Kalibr becsapódás utáni kráter Hosztomel településen, 2022.02.25 (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Крічер, licenc: CC BY-SA 3.0)

19-én este és március 20-án délelőtt nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel mértek csapásokat Ukrajna katonai infrastrukturális létesítményeire. A Fekete-tenger vizeiről indított Kalibr cirkáló rakéták a Nyizsin javítóüzemben megsemmisítették a sérült ukrán páncélozott járművek javítására szolgáló műhelyeket.

Ezt a hírt kissé kétkedve fogadjuk, mert Nyizsin jó 500-600 kilométerre található a Fekete-tengertől. Ugyanakkor tudjuk, hogy a Kalibr egyes változatai képesek a távolság legyőzésére, hiszen a 3M-54/3M-54T cca. 660 km, a 3M-14/3M-14T 1500–2500 km, a Kalibr-M pedig állítólag 4500 km hatótávval rendelkezik. Vagy a települést nem tudtuk pontosan azonosítani, vagy pedig ez egyfajta próba is volt egyben, hiszen a Kalibr-M egy friss fejlesztés.

Orosz Kalibr cirkáló rakéta

Ezenkívül a Kaszpi-tengerről, valamint a krími terület feletti légtérből származó Calibr cirkálórakéták, a hiperszonikus rakétákkal felszerelt Kinzhal repülési rakétarendszerek megsemmisítették az ukrán fegyveres erők nagy üzemanyag- és kenőanyag-tárolóbázisát Konsztantyinovka falu közelében (Mikolajiv régió).

Oroszország Kinzhal hiperszonikus rakétákat lőtt ki Ukrajnában

Jól látható tehát, hogy az orosz nagyhatótávolságú, precíziós eszközökkel végrehajtott támadások stratégiai célpontok ellen kerülnek bevetésre. Ezzel pedig véleményünk szerint a szárazföldi csapatok későbbi, gyorsabb előrehaladását akarják segíteni. Meg kell jegyeznünk ugyanakkor, hogy a mariuplihoz hasonló utcai harcokat így sem úszhatja meg az orosz haderő, hiszen az ukrán ellenállás egyre inkább a gerillaharc irányába tolódik.

A Konsztantyinovka térségében végrehajtott támadásnak az volt az értelme, hogy innen történik az ukrán páncélozott járművek fő üzemanyag-ellátása a dél-ukrajnai harci területeken. Nagy pontosságú légi indító rakéták csaptak be az ukrán fegyveres erők különleges műveleti erőinek kiképzőközpontjába, ahol az Ukrajnába érkezett külföldi zsoldosok támaszkodtak. Erről korábbi cikkünkben számoltunk be:

Számunkra komoly kérdés merül fel a precíziós fegyverek nagyszámú bevetésével kapcsolatban, ugyanis nem vagyunk benne biztosak, hogy nagyon nagy tartalékokkal rendelkezik ezekből.

Ajánlott Cikkek