Felvidék Hírek

Sulík reagált a Slovnaftra: Nem tudtuk érvényre juttatni a hároméves átmeneti időszakot

Lemondásra szólította fel Richard Sulík (SaS) gazdasági minisztert Gyimesi György, az OĽaNO képviselője. Szerinte ennek az az oka, hogy Sulíknak nem sikerült megfelelő felmentést kiharcolnia Brüsszelben az orosz olajembargó alól. „Ez a vaj most Sulík fején van“ – mondta a képviselő sajtótájékoztatóján, hozzátéve: „Sulík egy lusta dilettáns, akinek nincs mit csinálnia a minisztériumban“ – folytatta Gyimesi.

A képviselő azt állítja, ha nem avatkozunk be, 18 hónapon múlva a Slovnaftnak befellegezhet, mivel nem lesz számára kifizetődő az előállítás.  

„Vagy bezárják a gyárat, vagy literenként 2,20–2,30 euróért tankolhatunk.“

– mondta. Egyúttal azt is kijelentette, hogy ezzel a lépéssel Szlovákia nagy valószínűséggel egy 1,5 milliárd eurós Slovnaft-befektetést veszített el.   A képviselő szerint eddig még senkinek sem sikerült egyetlen döntéssel így megkárosítania a Szlovák Köztársaság polgárait. „A Smer nagy rablásához tudom hasonlítani, amikor a fotovoltaikus erőművekről volt szó” – tette hozzá Gyimesi.

Eddig a Körkép cikke, azt pedig mi tesszük hozzá, hogy a Slovnaft a magyar MOL leányvállalata, így máris érthetővé válik, hogy sem Sulík, sem pedig a tárgyalásokat vezető Eduard Heger miért nem tartották annyira fontosnak, hogy kiharcolják azt a bizonyos három évet…

Csak megjegyzésként: Szlovákia 90% feletti mennyiségben függ az orosz olajtól, valójában számára fontosabb az átmeneti időszak, mint Magyarország számára!

És ekkor még idézzük Hegert:

„Sajnos a gazdasági minisztérium által javasolt hároméves átmeneti időszakot az olajvezetéken szállított olajra vonatkozó szankció alkalmazásának mellőzésére nem lehetett érvényesíteni, így a jóváhagyott verzió a fennmaradó lehetőségek közül a legenyhébb számunkra.”

Ez egész egyszerűen nem igaz, mert ha Bulgáriának sikerült kiharcolnia (márpedig sikerült!), hogy hozzájuk még akár tengeren is érkezhet orosz olaj, akkor a szlovák küldöttségnek is lett volna lehetősége… De nem akarásnak nyögés a vége…

Ajánlott Cikkek