Hírek

Svájc továbbra sem tiltja a karlendítést és a horogkereszt használatát

A politikusok és a zsidó csoportok nyomása ellenére a svájci Szövetségi Tanács megtagadja a náci jelképek betiltását .

borítókép : https://pixabay.com svájci zászló

A svájci Szövetségi Tanács elutasította a náci jelképek nyilvános használatának betiltására irányuló indítványt, azzal érvelve, hogy a szélsőségesség terjedésének megfékezésére „a megelőzés alkalmasabb, mint a bűnügyi elnyomás” . A zsidó aktivisták „érthetetlennek” nevezték a döntést.

A héttagú testület, amely Svájc kollektív államfői feladatait látja el, a múlt héten tette közzé döntését. A Tanács azzal érvelt, hogy bár „sokkoló” és „nagyon elszomorító”, a gyűlölet-szimbólumok nyilvános megjelenítése „csak közvetve befolyásolhatja az emberi méltóságot és a köznyugalmat” – jelentette a Tagblatt . A tanács kijelentette, hogy az olyan képek illegálisak lehetnek, amelyeket „propaganda céllal” jelenítenek meg , a többi esetben a hatóságok eseti alapon dönthetnek, azzal a fenntartással, hogy a legtöbb incidens kezelésében a megelőzés a jobb megoldás.

Rámutat a szövetségi legfelsőbb bíróság esetjogára is, amely elfogadhatónak tartja, “hogy a kifogásolható nézetek is képviselve vannak, még akkor is, ha azok a többség számára tarthatatlanok”.

Az ítélet feldühítette a Svájci Izraelita Közösségek Szövetségét (SIG), amely Svájc mintegy 20 000 zsidóját képviseli. „A Szövetségi Tanácsnak ez a hozzáállása érthetetlen” – olvasható a SIG hétfői közleményében , amely szerint azért, mert „azok az emberek, akik nyilvánosan tisztelegnek Hitler előtt vagy horogkeresztet használnak, már egy jól bevált antiszemita ideológiát képviselnek…Az hogy , egy prevenciós programmal eltántoríthatóak, hatalmas tévedés.”

A tanács döntése azután született, hogy három külön indítvány érkezett hozzá, amelyekben a „náci”,  „rasszista” és „szélsőséges” jelképek feltüntetésének büntetőjogi közzétételét kérték. Ennek ellenére nem tiltják be a karlendítés és a náci ideológia jelképeit köztük a horogkereszt használatát.

Svájc szomszédai sokkal szigorúbb politikát folytatnak a náci szimbólumokkal kapcsolatban. Németország és Ausztria tiltja az ilyen ikonok kihelyezését, mindkét országban pénzbírsággal vagy börtönbüntetéssel sújthatják az elkövetőket. Franciaország megtiltja a náci zászlók, egyenruhák és jelvények, valamint más bűnözői csoportok szimbólumainak nyilvános kihelyezését.

RT.com

Ajánlott Cikkek