Vélemény Vélemény-cikkeink

Svédcsavar: Buknak a bevándorláspártiak?

A Stefan Löfven miniszterelnökkel szemben benyújtott bizalmatlansági indítványt megszavazta a svéd parlament. Bár a baloldal egy albérletekről szóló, vitatott törvénnyel kapcsolatos ultimátum lejártával indokolta, hogy kiállt a miniszterelnök mögül, ez minden esetre megtörtént, hogy a svéd parlament életében először megbukott a kormányfő az ellenzéki bizalmatlansági indítvány hatására.

Borítókép: Stefan Löfven miniszterelnök. (forrás: Henrik Montgomery / TT)

Az eddig is kisebbségben kormányzó szociáldemokrata párt a zöldekkel szövetkezve alkotta a kormányt, de mellette állt eddig a Baloldali Párt és két kisebb jobbközép párt is. Most a Svéd Demokraták nevű radikális jobboldali párt kezdeményezte a bizalmatlansági szavazást, és – láss csodát! – kezdeményezésük célt ért… Vagy nincs is ebben semmi csoda?

Nem csodálkoznánk, hogy az albérletekről szóló törvényre történő hivatkozás csak egy hárítás. Nem kizárt ugyanis, hogy a cirka tíz év alatt (!) Európa legjobb bűnügyi statisztikáját produkáló ország, ahol mindenki biztonságban érezhette magát, mára azzal kell, hogy együtt éljen, Európa egyik legrosszabbja a személy elleni erőszak, a fegyveres támadások terén…

Nem mi állítjuk, hanem a statisztika; a bevándorlás fokozódása, és a bűnügyi statisztikák romlása egyenes arányosságot mutat! Olyannyira egyértelmű az összefüggés, hogy az már azoknak a pártoknak is kezd kínos lenni, akik alapesetben amúgy támogatnák a migránsok nagyszámú befogadását.

Fontos megjegyezni, hogy a szélsőséges helyzetre legérzékenyebb másik szélsőség erősödése lehet a válasz, ami akár polgárháborús helyzethez is vezethet, mint azt a nyugalmazott francia katonai vezetői megfogalmazták nyílt levelükben, alig pár héttel ezelőtt…

Addig, amíg a mérsékelt erők lépnek fel, nincs komolyabb veszély, de észre kell venni, hogy a helyzet nagyon könnyen változhat! Ha a társadalomban összeáll az a kritikus tömeg, ami robbanáshoz vezet, már nem lesz idő megfékezni azokat, akik úgy érzik, hogy saját országukban egyre inkább a háttérbe szorítják őket…

Sokáig hitelesnek tűnt az északi modell, ami a szabadelvűségre épült, de sajnos ezt most megbontotta az a káros és kóros, zagyvaság, ami valamiért fontosnak tartja a szilárd alapokon nyugvó társadalmak szétbombázását!

Löfven minderre úgy reagált, hogy a bizalmatlansági indítványt benyújtók nem tudnak kormányt alakítani. Ez így is van, de a szavazást mégis elbukta. Vagy az mindegy, jönnek helyette mások, akik majd folytatják ámokfutását?

Ajánlott Cikkek