Hírek

NATO – Svédország, Finnország: pipa! Kérem a következőt!

Korábban cáfolta a Johnson adminisztráció, hogy a miniszterelnök azért utazott Finnországa és Svédországba, mert nyomást akar rájuk helyezni a NOAT-belépés ügyében. Nos, ez elég gyorsan cáfolatot nyert, hiszen a finnek kijelentették, hogy egy héten belül döntenek a tagság kérdéséről, Svédországgal meg máris megállapodást írtak alá a kölcsönös biztonsági garanciákról.

Borítóképen: A NATO-tag európai országok zászlós térképe (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: DrandomFactor, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Szóval Johnson ott is csak egy party-n vett részt, mint a pandémia idején a Downing Street 10-ben… Nem túl hiteles. Ugyanakkor nem is nagyon érthető, miért kell a nyilvánvaló dolgokat tagadni!

Csak megjegyzésként; a Svédországgal aláírt megállapodás máris azt jelenti, hogy a skandináv ország a NATO védelme alatt áll, a finnek gyors döntése pedig arra utal, hogy végül a belépés mellett fognak dönteni. Érthető egyébként, hogy a két ország a NATO irányába törekszik, de éppen most?

Ugye az megvan, hogy az orosz-ukrán háború a NATO terjeszkedése miatt tört ki? Legalábbis az orosz magyarázat szerint. De, mint tudjuk, az nagyjából mindegy is, hogy a NATO veszélyezteti a biztonságot, vagy védelmi szervezet, a lényeg, hogy Putyin mit gondol róla!

A lényeg, hogy ez gyorsan megy, a két ország hadereje pedig biztosan felkészült a csatlakozásra technikai értelemben is.

Ajánlott Cikkek