Hírek

Svédország, Finnország: Washington azon dolgozik, hogy…

… hogy tisztázza Törökország korábban hangoztatott álláspontját Finnország és Svédország NATO -csatlakozásával kapcsolatban – mondta Karen Donfried európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai külügyminiszter-helyettes. Ez annyit tesz, hogy Erdoğan török elnökkel el akarják fogadtatni a két észak-európai állam csatlakozását a NATO-hoz.

Borítóképen: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Recep Tayyip Erdoğan török ​​miniszterelnök A magas szintű orosz-török ​​együttműködési tanács ülését követő sajtótájékoztató után, Isztambul, Törökország, 2012 (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Kremlin.ru, licec: CC BY 3.0) A kép illusztráció

Igen ám, de mint tudjuk, az Erdoğan vezette Törökország nem hajlítható könnyen, ráadásul az utóbbi időkben éppen Washington miatt vonta szorosabbra az együttműködést Oroszországgal. Mint emlékezhetünk, Törökországot Washington kizárta az F-35-ös programból, mert Ankara Sz-400-as rakétavédelmi rendszereket vásárolt Oroszországtól. Az indoklás az volt, hogy a tanítható Sz-400-as érzékelőit az együttes használat során alkalmassá tehetik az F-35 felismerésére. És lám, már jóval korábban született egy javaslat a probléma megoldására:

A bökkenő csak az, hogy Törökország azért rendelt Sz-400-as rendszereket, mert ehhez fogható képességű légvédelmi berendezéseket az Egyesült Államok nem tud számára biztosítani, de közben éppen az orosz repülőgép ipar olyan eszközöket fejlesztett ki, amelyek ellen szükséges az Sz-400-assal legalább azonos szintű védelem.!

Arról nem is beszélve, hogy az Sz-400 licensz-szerződése minden bizonnyal kizárja a harmadik félnek történő átadást… Így ez az út nem igazán járható.

De nem is biztos, hogy ezzel próbálkozik majd Washington, hiszen máskor és mással szemben is inkább fenyegetésekkel próbál élni – és valójában nem tárgyalni! Ez sem lesz egyszerű menet, mert Erdoğan nagy valószínűséggel nem fog berezelni az amerikai fenyegetésektől, azonban könnyen ki is léphet akár a NATO-ból (bár ez véleményünk szerint nem érdeke).

Egyébként korábban a török elnök úgy nyilatkozott a két északi ország csatlakozásával kapcsolatban, hogy Ankara nem tekinti pozitív fejleményének az ilyen döntést.

Nos, akkor kedves Karen, tessék felgyűrni az ingujjat, mert itt most nem kispályás német Zöldekkel kell tárgyalni, hanem a kijelentések mellett netán még érvelni is kell majd, és a siker egyáltalán nem előre kódolt!

Ajánlott Cikkek