Hírek

Sz-500 rakétarendszer az F-35 és az F-22 ellen? Avagy; ágyúval verébre?

Igen is, meg nem is! Bár lopakodó-felismerő rendszere képes azonosítani az amerikai gépeket, azonban mégsem feltétlenül erre a feladatra szánják. Az Sz-500 ugyanis nem az Sz-400, és/vagy rövidebb hatótávolságú kiegészítői, mint a BuK-M2 vagy az S-350 helyettesítésére fejlesztették ki, hanem e védelem egy újabb rétegét hozták létre. Két olyan képesség mondatja ezt velünk, amit a Nyugat nem képes felmutatni: a hatótávolság és a sebesség!

Borítóképen: A moszkvai légvédelem 100. évfordulója. (forrás: Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma via commons.wikimedia.org, szerző: Юрий Шипилов (Yury Shipilov), licenc: CC BY 4.0)

Már az Sz-400 8 Mach (a hangsebesség nyolcszorosa) sebessége is hihetetlen, de az Sz-500 még ezt is meghaladja a maga 10 Mach fölötti sebességével! Az Egyesült Államok és szövetségesei nem rendelkeznek ilyen gyorsaságú eszközökkel, de mi van a hatótávval? Nos, az Sz-500 hatótávja háromszorosan (!!!) haladja meg a THAAD és a Patriot hatótávját! Míg utóbbiak 200 kilométeres körben képesek védelmet adni, addig előbbi 600 kilométeres hatútávú, fejlett érzékelői pedig 800 kilométer sugarú körben érzékelnek!

THAAD rakétateszt – nagy magasságú terület védelme

Ráadásul az oroszok úgy építették fel rendszereiket, hogy ezek összekapcsolhatók, kommunikálnak egymással, így a hatótáv, és a többlépcsős védelem még hatékonyabb lehet. Igen, többlépcsős, mert ugyan az Sz-500 képes vadászgép méretű célpontokat detektálni, és megsemmisíteni, de a fent említett hatótáv, és sebesség okán inkább olyan nagy harciértékű célpontok semlegesítésére összpontosít, mint a stratégiai bombázók, stratégiai ballisztikus rakéták, műholdak és űrrepülőgépek! Gondoljunk bele;

Az Sz-500 detektálni és semlegesíteni képes olyan kémrepülőgépeket, mint a mint például a NATO vadászegységeit koordináló légi korai figyelmeztető (AEW) repülőgépek! Ezzel óriási káoszt okozhat a rajok mozgásában, és irányításában. De van még egy nagyon fontos terület, amiben igen komoly stratégiai előnyt jelent az Sz-500!

S-400 vs Patriot rakétarendszerek – erős mindkettő (kezdődjön a vita)

Az amerikai lopakodó vadászrepülőgépek, beleértve az F-22-t, és különösen a könnyebb F-35-öt, sokkal rövidebb hatótávolságúak, mint az előző generációs F-15-ösök, vagy mint az olyan modern orosz vadászgépek, mint a Szu-30SM2 és a Szu-57, ha viszont póttartályokat szerelnek rájuk, csökken a lopakodóképesség, hiszen növekszik a radarkeresztmetszet! Ezért még Európában is, de különösen a Csendes-óceánon nehezen tudnak működni anélkül, hogy tankerekről légi utántöltéssel tankolnának.

Szu-57 akcióban – 2020

A tankereket nagy valószínűséggel nem engednék az Sz-500 hatósugarába – azaz 600 kilométernél közelebb! – ez pedig óriási segítséget jelent a légi fölény megteremtésében, legalábbis a két említett orosz repülőgép típus esetében.

Műholdas rendszerekre támaszkodik a kommunikáció, a navigáció és a megfigyelés, valamint sok a fegyver irányítása is, ha viszont az Sz-500-asok semlegesítik őket, szintén komolyan akadályozná az ellenség lopakodó vadászegységeinek műveleteit.

Az orosz S-500 rakétavédelmi rendszer bevetése – elavulttá teheti a Patriotot, a THAAD-ot és az F-35-ösöket?

Így bár nem valószínű, hogy az S-500-as feladata közvetlenül ellenséges lopakodó vadászgépek megcélzása, képességei lehetővé teszik, hogy komolyan akadályozza azok hatékonyságát a kulcsfontosságú támogató célpontokon keresztül, amelyeket szélsőséges távolságból semlegesíthet. Ezzel pedig mind a légi fölény, mind pedig az amerikai gépek elleni harc hatékonyságát szolgálja!

Ilyen az, amikor rendszerben gondolkodva fejlesztik a haderőt. A Sz-500 tehát igenis támogatja a címben említett amerikai repülőgépek elleni harcot!

Ajánlott Cikkek