Vélemény Vélemény-cikkeink

Szakember-szagú politikai hirdetés

Folytatódik az a sorozat, amit olyan szakemberekre építve jelentetnek meg, akik tényleg jók a pénzügyi szakmában, de amit mondanak/írnak, az inkább politikailag motivált, semmin valóban szakmai vélemény. Most Surányi György volt a soros Bod Péter Ákos után. A feladat pedig a jelenlegi kormány gazdasági eredményeinek lefikázása. Ez valamivel jobban sikerült, mint az MNB élén előd és utód megnyilatkozása, de – miután nem szakmai vélemény – van némi probléma ezzel is…

Borítóképen: Surányi György és Bokros Lajsos (Surányi jobbról)

„Most lesz két-három hónap, amikor a kormányzati pénzszórása miatt ideiglenesen úgy fogják érezni sokan, hogy jobbá válik a helyzetük. Később azonban keserűen fognak ébredni, mert az infláció még magasabbra megy és ki fog derülni, hogy újabb pénzszórásra nincs lehetőség.”

Erős nyitás, csak éppen semmiről nem szól, hiszen közismert – ugyanis Varga Mihály pénzügyminiszter világosan elmondta -, hogy 2022-ben jelentős megtakarításokat kell elérni, így máris 750 milliárddal csökkentették a költségvetés kiadási oldalát. Mindezt úgy, hogy közben a szociális-jóléti kiadások fedezete megmaradt!

És az infláció? Nos, mint azt a cikk további részében Surányi György is kifejti – Magyarország egy nyitott gazdaság, így fontos, a forint árfolyama, mert ha az jelentősen gyengül, akkor ezen keresztül az import-termékek áremelkedése máris árnyomást okoz. A kijelentés önmagában igaz, csakhogy 2022-ben a forint éppen azzal kezdett, hogy jelentősen erősödött – nem kis részben annak köszönhetően, hogy a kormány megnövelte a tartalék keretet, és megtakarításokról döntött.

Így bizony könnyen előfordulhat, hogy igaza lesz a pénzügyi elemzőknek, akik azt mondják, hogy a kamatemelések, és az a tény, hogy 2021-ben túlzottan sokat gyengült a forint és a zloty, éppen ez a két deviza lesz a nyerő Európában.

Azt pedig csak halkan kérdezzük meg; milyen pénzügyi fogalom az, hogy normális árfolyam?

„… a magyar gazdaság teljesítménye 2010 és 2020 között nem nevezhető kiemelkedőnek, a gazdasági növekedés éves átlaga ebben az évtizedben nem érte el a három százalékot sem.”

… 2017-2019 között a magyar gazdaság az úgynevezett potenciális, organikus növekedési lehetőségénél másfél-kétszer gyorsabban növekedett.”

Aha… Világos! Összességében nem volt elegendő a gazdasági növekedés, de amikor meg meghaladta az az átlag három százalékot, az sem volt jó, mert akkor meg túlfűtött volt a növekedés, ami az infláció okozója, ugyanis hamarabb kellett volna behúzni a féket. Fából vaskarika… Apropó fék!

Surányi György első MNB elnöki ciklusa 1990-ben indult. Ekkor még a kormánytagként látta el a feladatot (ennyit a jegybanki függetlenségről…), de amikor megszületett a jegybank törvény Bod Péter Ákos lett az MNB elnöke. Fontos megjegyezni, hogy a váltásban sokak szerint az is közrejátszott, hogy Surányi aláírta a Demokratikus Chartát, amit az az ellenzék hozott össze, amely az Antall-kormányt a demokratikus jogok csorbításával vádolta. Ilyen módon közel került a Fidesz-hez, de aztán a következő megbízatása egyértelművé tette hovatartozását.

Második MNB elnöki periódusának kezdőnapja azonos Bokros Lajos pénzügyminiszter kezdőnapjával, így Surányi György jelentős szerepet játszott abban, hogy az 1995-re csőd felé tartó gazdaságot olyan megszorításokkal sújtsa tovább, amire mindenki emlékszik, aki akkoriban élt…

Ha valaki tud fékezni, az bizony Surányi György, de abban aztán nincs köszönet! És annak is van egy diszkrét bája, hogy a volt MNB-elnök a Bilderberg-csoport tagja…

Többet nem is nagyon idéznénk, mert nem érdemes tovább vesézni a mondanivalót, ami tulajdonképpen mindössze annyi, hogy hiába a választóknak juttatott pénzek, azok semmit nem fognak érni, így pedig nem alkalmas szavazatvásárlásra.

Ehhez képest meg azt gondoljuk, hogy az igen gyenge lábakon álló érvelés, és a következtetés úgy fals ahogy van, mert pénzügyi oldalról nézve egyáltalán nem mondható ki kerek-perec, hogy tovább nő az infláció (sőt!), politikai oldalról pedig nem nyilvánítunk véleményt, miután Surányi György véleménye – igaz, csak látszólag… – szakmai jellegű.

Jól haladunk, még Bokros Lajost, meg Medgyesi Pétert is kérjük megszólaltatni, hogy teljes legyen a kórus!

Ajánlott Cikkek