Hírek

Szankció? Felesleges, anélkül is elfogyhat a gáz!

Érdekes megközelítéssel élnek Nyugaton. Azt fontolgatják, hogy szankcionálják az orosz gázt, vagy sem. Úgy tűnik, ez nagyon népszerű téma, csakhogy totálisan téveszme, ugyanis már most is a tartalékokat éli fel Európa, ezért a Gazprom pedig eleddig nem foglalt le kapacitást a Jamal-Európa gázvezetéken az európai irányú gázszállításra… Oroszország teljesíti a szerződéses vállalásait, de nincsenek további vevők.

Borítóképen: Zapolyarnoye gázmező (forrás: Dmitrij Medvegyev felkeresi a Zapolyarnoye olaj- és gázkondenzátummezőt a Jamal-félszigeten, és teljes kapacitással részt vesz a mező ünnepélyes megnyitásán (http://government.ru/) via commons.wikimedia.org, licenc: CC BY 3.0)

Az orosz Gazprom nem foglalt le kapacitást a Jamal–Európa gázvezetéken Európába történő gázexportra a második és harmadik negyedévre, derült ki a hétfői aukciós eredményekből, így továbbra is Lengyelország irányába áramlik a gáz – írja a Reuters.

A magas gázárak miatt gyakorlatilag nincs azonnali vásárlás Oroszországból, a vásárlók ehelyett a betárolt gáz használják fel Európában, ennek hatására pedig a tárolási szintek az ötéves átlag alá süllyedtek. A Jamal-Európa gázvezeték Lengyelország és Németország közötti vezetékszakaszán december 21-e óta kelet felé áramlik a gáz, ez pedig felnyomja az európai gáz árát.

Az árak rekordszintre, 184,95 euróra ugrottak megawattóránként (MWh), amikor a Jamal-Europe rendszerben megfordult az áramlás. Azóta mérséklődött az ár, az európai viszonyítási alapnak számító holland gáz nagykereskedelmi ára, a cikk írása pillanatában 76 eurón áll.

A Gazpromnak lehetősége van a Jamal-Európa csővezeték nyugati irányú kapacitását lefoglalni napi, havi és negyedéves aukciókon. A Nyugat azzal vádolta Oroszországot, hogy visszatartja ezeket a szállításokat, hogy nyomást gyakoroljon az EU és a német szabályozó hatóságokra, hogy hagyják jóvá az új Északi Áramlat 2 vezetéket Oroszország és Németország között a Balti-tengeren át.

Oroszország ezt tagadja, mondván, hogy teljes mértékben teljesíti a hosszú távú szerződéseket, és a nyugati irányú kínálat hiánya egyszerűen az Európából való vásárlás hiányát tükrözi.

Az ukrajnai határ közelében tapasztalható orosz csapatok aggodalomra adnak okot Európában egy esetleges konfliktus miatt, amely megzavarná az orosz ellátást, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az EU tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokkal és más szállítókkal az Európába irányuló gázszállítások növeléséről.

A Gazprom a második negyedévre sem foglalt le extra gáztranzitkapacitást a Szudzsa és Sokranovkai átkelőhelyen keresztül Ukrajnába irányuló exportra – derült ki az aukciós eredményekből. Az április-júniusi negyedévre sem foglalt le kapacitást a szlovák-ukrán határon lévő nagykapusányi összekötő ponton keresztül.

A vezeték általában Oroszország Európába és Törökországba irányuló éves gázexportjának mintegy 15%-át teszi ki.

Fontos hozzátenni, hogy Magyarország hosszútávú szerződéssel rendelkezik, így irányunkban minden bizonnyal a rendes menet szerint érkezik a gáz a Balkán Áramlaton keresztül. Azt nem tudni, hogy azok az országok, illetve kereskedőik mit szándékoznak tenni, de megint ott tartunk, mint tavaly nyár végén; a magas árak miatt nem rendelnek gáz Oroszországból – a politikusok meg vádaskodnak, mondván, hogy Oroszország nem szállít eleget.

De mire szállítana, kérdezzük! Szóval elfogyhat az a gáz, nem kell szankciókon törni a fejét senkinek…

Ajánlott Cikkek