Hírek

Szankciók? Akkor fizesd a háborúmat!

Már reggel is lehetett látni, hogy az orosz-ukrán konfliktus háborúba fordulása rossz hatással van a gáz árára. Legalábbis Európa szempontjából… Mert bizony Oroszországnak jól jön a magas ár, hiszen az energiahordozók exportja adja a költségvetés bevételi oldalának több, mint 50 százalékát! Hogy biztos legyen a hármas háttér (pénz, pénz és pénz) a háborúhoz, a magasabb ár mellett hirtelen megugrott a csöveken érkező gáz mennyisége!

Borítóképen: Állványra szerelt PKM géppuska rögtönzött fenékjavítással az Oroszország által támogatott lázadók állásánál az ukrán hadsereggel a hadosztályvonal közelében, Dokucsajevszk közelében, kelet-ukrajnai, 2015. június 5., péntek (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Msztiszlav Csernov, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Ennek ellenére tartja magát a magas ár a tőzsdén, mert egy háborús szituációban soha nem lehet tudni, hogy hol következnek be olyan események, amelyek gátat szabnak a gáz továbbításának Európa irányába.

Pontban két évvel ezelőtt az irányadó TTF ára 15 dollár körül volt, most meg ott tartunk, hogy lassan tízszeres árat kell fizetnünk, ami óriási extraprofitot jelent Oroszország számára!

Nem kell hozzá sok logikai érzék, hogy kitaláljuk, Moszkva azzal az Európával fizetteti ki a háború költségeit, aki folyamatos szankciókkal élt ellene! Ideje lesz átfogalmazni Annalena Baerbock elhíresült mondatát, melynek eredetije így szólt:

Németország kész nagy árat fizetni, ha Moszkva elleni újabb szankciókat vezetnek be.

Tegyük hozzá azonnal, hogy ezzel Németország a kevésbé erős európai gazdaságoknak kárt okoz, mert ők is kénytelenek fizetni. De mit is? Nézzük az átfordított mondatot:

Németország kénytelen megfizetni, hogy Oroszország háborúzzon Ukrajna ellen.

Nyilván ez sem pontos így, hiszen mindenki fizet, aki most a magasabb gáz-ár mellett kénytelen vásárolni, fogyasztani. Minden estre tény, hogy a Gazprom reggeli közleményében jelezte;

A szállítások zavartalanul folynak tovább, és a mai napon 83 millió köbméter gázt szállítanak, ami 31%-kal haladja meg az előző napi volument. Persze azt ne felejtsük el, hogy az utóbbi időben alacsony volt a szállított mennyiség, minden esetre nem kis fricska ez Európának, ami az utóbbi 20 évben csak beszélt az energiafüggőség csökkentéséről (különösen a németek!), de semmi érdemit nem tett érte…

Itt van tehát az a helyzet, amit régóta mondunk, írunk, jelzünk, de a nagy vágatásban minden felelős (?) politikus csak Oroszország megbüntetésével volt elfoglalva. Vajon hány pofon kell még Európának ahhoz, hogy rájöjjön; sehova nem vezet egymással versengő függéseinek fenntartása!

Nem egészséges, hogy a biztonságpolitikában az Egyesült Államoktól, míg energia (és egyéb alapanyagok) terén Oroszországtól függ Európa jövője, és amit most Ukrajnában látunk, az pontosan ennek egyenes következménye!

Csak halkan jegyezzük meg; lehetne ezt jól csinálni, de ahhoz némileg összetettebb gondolkodásra lenne szükség. A feék meghaladott szerszám!

Ajánlott Cikkek