Hírek

Szása! Hol a pénz?

A válasz egyszerű, vannak olyan országok, amelyek Oroszországgal jó kapcsolatokra törekednek annak ellenére, hogy az Atlanti-óceán túlpartján éppen olajba és gázba szeretnék fojtani a Nagy Medvét… Az már egy másik kérdés, hogy miként is kerültek ezek a pénzek Oroszországtól meglehetősen távol.

Borítóképen: Egy halom egymásra rakott aranyrúd (forrás: https://pixabay.com/en/gold-ingots-golden-treasure-513062/ archív másolat via commons.wikimedia.org, szerző: Stevebidmead, licenc: CC0 1.0)

A két menekülési célpont egyébként Dubaj és Ankara, hiszen ezen fővárosok jóban vannak Moszkvával, közvetlen repülőjáratokkal könnyen elérni őket, ha adott esetben az ügyintézés, vagy éppen csak a szabadidő eltöltése az orosz szupergazdagok célja.

Az elsődleges cél természetesen az ingatlanpiac. Ennek sok oka van, különösen az, hogy ebben a szektorban – nem úgy, mint például Magyarországon! – nem nagyon firtatják a pénz eredetét. Van, aki kifejezetten letelepedés céljából vásárol ingatlant, de sokan inkább csak befektetési céllal. A lényeg az azonban, hogy az orosz vásárlók öntik a pénzt az ingatlanpiacra.

És mivel fizetnek? Készpénz érkezik, amit aztán az ingatlanokon túl bankszámlákon helyeznek el, de arany is nagy mennyiségben érkezik Dubajba és Ankarába!

Ezek a pénzek egyébként javarészt nem Oroszországból érkeznek, hanem olyan országokból, ahonnan még időben kimenekítették őket. Hogy mennyi lehet ez a pénz? Azt nem tudjuk, de az ingatlanosok az orosz illetőségű forgalom megtízszereződéséről számolnak be, ami arra utal, hogy bizony Oroszországból is elindult egy áramlás ezekre a piacokra.

Hogyan kerül ki a pénz és az arany Oroszországból. Ezt inkább ne akarjuk tudni, így nem is firtatjuk…

Törökországban ráadásul van egy bónusz is, ha a vásárló legalább 250 ezer dollár értékben vásárol, és nem adja el 3 évig, az török állampolgárságot is kap! Úgy tűnik tehát, hogy míg Európa és az Egyesült Államok lefoglal, a világ többi része szívesen látja az oroszokat.

Ajánlott Cikkek