Hírek

Szászország miniszterelnöke ellenzi a nehézfegyverek Ukrajnába szállítását

Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnöke ellenzi a nehézfegyverek szállítását Ukrajnába. Ez a határ átlépése lenne. Németország nem válhat háborús félré. Ehelyett fokozni kell a nyomást a konfliktus diplomáciai megoldása érdekében – írja az mdr.de.

Borítóképen: Michael Kretschmer szász miniszterelnök fogadása a 2020-as bob- és szkeleton-világbajnokságon Altenbergben (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Sandro Halank, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztrácó

„Átlépnénk egy határt, ha tankokat vagy repülőgépeket szállítanánk, vagy akár repülési tilalmat hoznánk létre.” – mondta Kretschmer.

A Rheinische Postnak nyilatkozva elmondta azt is, hogy Németország rendkívül sokat tesz, de nem szabad a háború részesévé válnia. Nem szabadna megtörténnie, hogy belekeveredjen egy háborúba.

„Nagy aggodalommal látom, hogy a német kül- és biztonságpolitika jelenleg stabil védőkorlátjait nagyon gyorsan lebontják. Németország mindeddig megtagadta a fegyverek szállítását a háborús övezetekbe, és ennek jó oka van” – mondta Kretschmer.

A berlini közlekedési lámpa koalícióban is kiemelt téma, hogy Ukrajnának miként kaphat több támogatást. Az ország harckocsikat, tüzérségi darabokat és légvédelmi rendszereket követel. Többek között Robert Habeck alkancellár (zöldek) kampányolt a gyors fegyverszállításért.

Szerencsére van pár józanabb politikus is Németországban, mint a minden téren eszetlenül csapató Zöldek…

Ajánlott Cikkek