Hírek

Szaúd-Arábia májusban emeli az olajárat

Bloomberg: Szaúd-Arábia májusban minden régióban megemeli az olajszállítás árát

Szaúd-Arábia májusban minden régióba emelte az olajszállítás árát. Erről a Bloomberg számolt be .

Az ügynökség szerint a Saudi Aramco nemzeti olajvállalat májusban 4,40 dollárral, hordónként 9,35 dollárra emelte az Arab Light olaj Ázsiába szállításának költségeit.

Májusban az Arab Light olaj prémium ára az amerikai piacon eléri a hordónkénti rekord 5,65 dollárt. Emellett a Saudi Aramco az egyéb olajfajták árait Ázsiában hordónként legalább 2,70 dollárral, az Egyesült Államokban pedig 2,20 dollárral emelte.

Szaúd-Arábia olajkészletének több mint 60 százalékát Ázsiába adja el, a legnagyobb vásárlók Kína, Japán, Dél-Korea és India.

Korábban a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetében (OPEC) és az OPEC+-megállapodásban kulcsfontosságú szerepet betöltő Szaúd-Arábia hatóságai sürgették , hogy ne keverjék össze a nemzetközi politikát és az Ukrajna körüli helyzetet az olajkitermelés csökkentésére irányuló megállapodásokkal és a stabilizálja a globális energiapiacot. Jelenleg az OPEC azon kevés nemzetközi szervezetek közé tartozik, amelyek nem szakították meg kapcsolataikat Oroszországgal az ukrajnai különleges művelet megkezdése után.

Ajánlott Cikkek