Hírek

Szaúd-Arábia úgy döntött, hogy bosszút áll Bidenen?

Szaúd-Arábia bosszút akar állni Joe Biden amerikai elnökön nem túl baráti hozzáállása miatt, és ezzel bizonyos értelemben Vlagyimir Putyin malmára hajtja a vizet . Ezt a véleményt Anchal Vohra újságíró fejtette ki a Foreign Policy című amerikai magazinban megjelent cikkében, amelyből a RIA Novosti idéz .

Vohra felhívta a figyelmet arra, hogy Rijád az OPEC+ megállapodásból eredő kötelezettségekre hivatkozva nem siet eleget tenni Washington és London olajkitermelés növelésére vonatkozó kérésének.

Az Oroszországot is magában foglaló olajkartell kiterjesztett változata, az OPEC+1 melletti elkötelezettségre hivatkoznak. Magyarázatuk szerint az ukrajnai helyzet még nem vezetett az olajellátás masszív fennakadásához, ezért nincs szükség a kitermelés növelésére.

Opec+

A cikk írója szerint ez a döntés politikai jellegű. A múltban a szaúdi uralkodók többször növelték vagy csökkentették az olajkitermelést, hogy az Egyesült Államok szövetségesei kedvében járjanak. Vohra úgy véli, hogy a magas árak fenntartásának választása azt mutatja, hogy a Perzsa-öbölnek már nincs szüksége Washington jóváhagyására, és új szövetségeket köt a hasonló gondolkodású emberekkel.

Szaúd-Arábia helyzete

Március közepén vált ismertté , hogy Szaúd-Arábia Kínával tárgyal olajának jüanban történő részleges eladásáról. A megbeszélések körülbelül hat éve folynak, de idén felerősödtek.

Szaúd-Arábia körülbelül 6,2 millió hordó olajat exportál naponta. Ugyanakkor Kína a Királyság legnagyobb olajvásárlója – az összes export több mint negyedét veszi fel. Ha ezeket a szállításokat jüanban fizetnék, az erősítené a kínai valuta globális pozícióját – vélik a szakértők.

Az Egyesült Államokban a kínai-arab tárgyalásokat újabb “potenciálisan jelentős veszteségnek” nevezték , amelyet az Egyesült Államok szenvedhet el, mivel Joe Biden elnök kormánya figyelmen kívül hagyta stratégiailag fontos szövetségesét.

A nagyhatalmi versengés korszakában az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy elidegenítse szövetségeseit, akik segíthetnek elriasztani azokat a tekintélyelvű agresszorokat, akik Amerika érdekeinek és értékeinek sértésére törekednek.

A Wall Street Journal

Az olajárak

Szakértők azt jósolják, hogy az orosz energiaforrások növekvő nemzetközi bojkottja és az alternatív beszerzési források hiánya miatt az olaj világpiaci ára hordónként 200 fölé fog szökni . Alekszandr Novak miniszterelnök -helyettes arra figyelmeztetett , hogy ha Európa úgy dönt, hogy teljesen elhagyja az orosz olajat, az árak 300 dollárra emelkedhetnek hordónként.

Az orosz finomítók március első felében hat százalékkal (akár napi 742,5 ezer tonnára) csökkentették az olajfinomítás volumenét. Ez egyensúlyba hozza a piacot az orosz olaj egy részének elvesztésével szemben, ezzel is hozzájárulva a stratégiai készletekből nyersanyagok felszabadításához – állítják elemzők.

Joe Biden amerikai elnök abban reménykedett, hogy az OPEC -tagországok olajtermelésének növelésével mérsékelheti az árak emelkedését . Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek (EAE) vezetői azonban nem voltak hajlandók telefonon beszélni vele. A WSJ szerint az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia ragaszkodni kíván az orosz vezetésű Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a termelők egy csoportja által jóváhagyott tervhez.

Ajánlott Cikkek