Hírek

Szavak és tettek… Avagy; a NATO visszakozik

Nem véletlen, hogy pénzügyi atombombával fenyegetik Oroszországot (ti., hogy lekacsolják a nemzetközi fizetési rendszerről, a SWIFT-rendszerről), mert sorra derül ki, hogy bizony nem hajlandók katonai erővel támogatni Ukrajnát, a legtöbb, amit megtesznek, hogy felfegyverzik az ukrán hadsereget. Persze erre alapos okuk van, ugyanakkor ilyen körülmények között az Oroszország irányába megengedett fenyegetések komolysága eléggé kérdőjeles…

Borítóképen: Észak-atlanti Szerződés Szervezete vs Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Firdavs Kulolov, licenc: CC BY-SA 4.0)

Mint tudjuk, az amerikai katonák, akik az EBESZ keretein belül tartózkodtak Ukrajnában haza lettek rendelve. Ennek két oka van; az Egyesült Államok nem szeretne részese lenni a konfliktusnak, mert a fő célja valójában Kína világelsőségre törő ambícióinak letörése, másrészt pedig – mint kiderült – az amerikai közvélemény nem támogatja a háborúba lépést. Biden pedig nem kockáztat, hiszen már így is igen rosszul áll a szénája, és jönnek a félidős választások…

Nem mellesleg a pénzügyi atombomba sem feltétlenül komoly csapásmérő eszköz. Mint korábbi cikkünkben megírtuk, könnyen teremthet kapcsolatot Oroszország a külvilág felé, akkor is, ha őt magát lekapcsolják a SWIFT-ről.

De vissza az eredeti témához. James Heappey, a fegyveres erőkért felelős brit védelmi államtitkár a következő mondattal lepte (?) meg Kijevet:

„A NATO-n kívüli országokra nem terjed ki a szövetség által a tagországoknak nyújtott kollektív biztonsági garancia.”

Magyarra fordítva ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság akkor sem lép hadba Ukrajna pártján, ha orosz agresszió következtében fegyveres harcok színtere lesz Ukrajna. De van ennél is meglepőbb helyről érkező üzenet is! Alar Karis, Észtország államfője egy igazán érdekes mondatot eresztett meg a BBC-nak nnyilatkozva:

„Sem Észtország, sem más NATO-tagország nem szembesül közvetlen katonai fenyegetéssel.”

Ez ugyanazt jelenti, mint a brit államtitkár mondatai, azzal a különbséggel, hogy Alar Karis mondatában érezhető az a motiváció, mint ami Zelenszkijt is arra sarkallja, hogy lecsendesítse végre az amerikai háborús propagandát;

Egy háborúval fenyegetett országba nem szívesen mennek a turisták, ahogy a befektetők sem, így a fenyegetettség folyamatos hangsúlyozása komoly gazdasági károkat okozhat!

Nos, úgy tűnik, Ukrajna magára maradt, talán ezért is lehet, hogy az elég félreérthető, de végül mégiscsak az oroszoknak tett engedményekről nyilatkozó Vadim Prisztajko, londoni ukrán nagykövet, na meg a kijevi vezetés most kissé berezelt…

Ettől még az égadta egy világon semmi nem oldódik meg, viszont az eddigi merev elutasítás helyébe lépő, kissé kevésbé arrogáns hangnem talán elég lehet arra, hogy a Kreml legalább leüljön tárgyalni az ukrán vezetéssel.

Ajánlott Cikkek