Hírek

Százötven kereszttel vonultak a románok az úzvölgyi katonatemetőbe

Az úzvölgyi haditemetőben 2019 tavaszán felállított 52 betonkereszt és emlékmű „ledöntése elleni küzdelem” részeként román nacionalista szervezetek megalapították vasárnap a „keresztek testvériségét”. A román hadsereg napjának apropóján szervezett ünnepséget éppen az 1956-os magyar forradalom emléknapjára időzítették.

A 2019. június 6-ai erőszakos temetőfoglalás óta Dormánfalva polgármesteri hivatala különböző román nacionalista szervezetekkel, politikai pártokkal közösen

évente háromszor – június elején, a hősök napján, október 25-én, a hadsereg napján, illetve a december 1-jei román nemzeti ünnepen – szervez nagyszabású, ortodox egyházi szertartással egybekötött ünnepséget Úzvölgyében.

A már rutinná vált forgatókönyv – Nagy-Románia-térkép „lobogtatása”, hazafias dalokat éneklő gyermekkórusok, fáklyás felvonulás, a románok szerint a temetőben nyugvó katonáik névsorának felolvasása, „Jelen!” felkiáltással a nevekre – szerint zajló eseményekre a szervezők rendszerint valami „különlegességgel” is készülnek.

Így osztották ki korábban az Úzvölgye fiai elnevezésű „kitüntetést” a 2019-es temetőfoglalásban „kiemelt szerepet vállalóknak”, takarták le a kétnyelvű tájékoztató táblákat, vagy riogattak „betonkereszteket ledöntő buldózerek” érkezésével.

A teljes cikk itt olvasható: Székelyhon

Valamelyik elmeháborodott magyar ellenzéki politikus azt mondta, Románia fejlett demokrácia/jogállam (mindegy, mindkettőt kiüresítették…), mi meg azt gondoljuk, hogy a Weimari Köztársaság is demokrácia volt…

Korábban írtunk már pár cikket a témában, ajánljuk elolvasásra:

Ajánlott Cikkek