Erdély Hírek Magyarok a világban Magyarság Történelem

Székely Zászló mozgalom

A Határtalanul Magyar szurkolói magazinunk állandó résztvevője Sánta Imre nyilatkozott az erdely.ma híroldalon a Székely zászló ügyében.

2013 az egyik legforróbb év a XXI. századi magyar-román kapcsolatokban. A 2013. február 5-én a román állam által “végigmenedzselt” hétköznapi székely zászló-büntetésekre váratlan válasz érkezik: Magyarországon mozgalom indul. A székely zászló miatt kipattant, több rétegű konfliktus-sorozat megmozdítja a közvéleményt. Az évtizedek óta elszigetelt erdélyi – és Kárpát-medencei – magyar jogkövetelésekhez tízezrek csatlakoznak. Az Erdély.ma portálon röviden összefoglaltuk az események kronológiáját és megkérdeztünk három visszaemlékezőt: Izsák Balázst, Sánta Imrét és Szabolcs Attilát.

– Számomra a székely zászló nemcsak egy nemzeti jelkép, hanem a székelyföldi autonómiaküzdelem szimbóluma is egyben – mondta lapunknak Sánta Imre református lelkész, aki 57 napon át tüntetett a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása ellen.

“Törekvéseinkben azonban alig akad szövetségesünk Európa szerte, ezért rendkívül fontos pillanat volt, amikor 2013-ban a budafoki önkormányzat elsőként döntött úgy, hogy ezt a zászlót a székelyekkel való szolidaritás jeléül kitűzi a polgármesteri hivatal homlokzatára. Ebből aztán valóságos mozgalom kerekedett, a kezdeményezéshez egyre többen csatlakoztak, ez pedig megerősített minket abban a tudatban, hogy Székelyföld mégsem maradt magára, az anyaország mellettünk áll, hogy a Kárpát-medencei magyarság egységes nemzetben gondolkodik, még akkor is, ha vannak, akik ennek ellenkezőjét hirdetik. A magasban lobogó nemzeti zászló és a székely zászló identitásunk kifejezésének olyan eszközei, amelyek emlékeztetnek történelmi múltunkra, és arra köteleznek, hogy méltó utódai legyünk dédapáinknak.” – fejtette ki Sánta Imre.

a teljes cikk itt olvasható

Ajánlott Cikkek