Erdély Hírek Vélemény-cikkeink

Székelyföl: a távolság legyőzhető!

Ha minden igaz, a meglehetősen régóta készülő brassói reptér még az idén tud majd járatokat fogadni és indítani. Brassó hagyományosan szász vidék, de onnan Sepsiszentgyörgy jó 40 perc autóval, és még Székelyudvarhely, vagy Csíkszereda is elérhet egy körülbelül 2 órás autóúttal! Csíkszeredában még csak tervek és ötletek vannak a légi közlekedést illetően, egyelőre még befektetőkre várnak. A városhoz közeli Csíkcsicsó határában lévő kis repülőteret kívánják fejleszteni, hogy az megfeleljen egy nemzetközi repülőtér kívánalmainak.

Bár mi gyalog megyünk, de ennek inkább egyfajta szakrális jelentősége van, benne van a zarándoklat érzése, némiképp vezeklés is, de mindenek előtt tiszteletünk kifejezése. Ennek ellenére a mai kor sokkal inkább a gyors közlekedési formáké, hiszen a gyalogosan megtett száz kilométerek ma komoly szervezést, és nem kevesebb időt igényelnek! Most autóba ülve is 9-10 óra az út, és az utak állapota néhol még mindig siralmas, az autpálya-építések kora pedig csak nem akar eljönni – legalábbis nem Székelyföld irányába…

A repülős utazás ehhez képest egy igazi űrugrás, hiszen pár óra alatt legyőzhető ily módon a távolság! Gondoljunk bele, milyen hihetetlen lehetőség van ebben! Bizony igen sokan vannak azok, akiket eddig a már ismertetett közúti körülmények egyszerűen visszatartanak az utazástól, és érthető is, mert utazásaink során mi is eleget tapasztaltunk abból, hogy a kis utakon a manapság igencsak megnövekedett forgalom mellett nem túl erős a biztonság. De a lényeg, hogy most aztán már pár órára lesz tőlünk az Ezeréves határ, egy Sepsi OSK mérkőzés, a Székely Múzeum, Székelyudvarhely városának központja, a Székelytámadt vár, a csíksomlyói kegytemplom és kolostor, és még annyi minden, hogy itt felsorolni egész egyszerűen lehetetlen!

Gondoljunk csak bele; ha csak a felsorolásom – ami rendkívül elnagyolt, és hiányos – alapján a pár órás oda-út után meglátogatjuk ezeket a helyeket, máris mennyi csodát láttunk! Ahhoz, hogy csak egy kivonatot kapjunk a táj, az építészet, és különösen székely testvéreink hihetetlen gazdag kultúrájából, máris kell egy hét! Mi arra számítunk, és buzdítunk mindenkit – persze, ha majd ez a szörnyű vész elmúlik… -, hogy fedezze fel magának mindezt, és nem kell ám hónapokig maradni, de vissza kell térni!

Úgy tekinthetünk Székelyföldre – és természetesen Erdélyre – mint egy kopjafára. Természetesen átvitt értelemben; a kopjafa állítójának mindig vissza kell térnie! Ha úgy tetszik ezt a kopjafát a magyarság állította, és mindig is vissza fog térni azokhoz, akik a mai napig büszkén vallják magyarságukat!

Ui.:

A csíkszeredai elképzeléseket érdemes lenne Budapesten is megmutatni, beszélni róla, mert bizony nehezen tudjuk elképzelni, hogy ne lenne olyan vállalkozás (vagy akár maga az állam), aki nem lát fantáziát egy ilyen kultikus helyre – és ezalatt a szélesebb környéket is értem – egy repülőtér megnyitásában, működtetésében!

Ajánlott Cikkek