Erdély

“Székelyudvarhelyen túl ritkán hangzik el a román himnusz” – Tényleg? Vajon miért?

A Nemzet Útja (Calea Neamului) nacionalista szervezet pénteken Székelyudvarhelyen ünnepelte meg a román himnusz napját. Az eseményre nagyjából ötvenen – köztük sok fiatal – érkeztek a sékelyföldi városba, ahol zászlókat lengetve, a román himnuszt többször is elénekelve adták a világ tudtára, hogy Székelyföld márpedig Románia.

borítókép :FOTÓ: ERDÉLY BÁLINT ELŐD https://szekelyhon.ro/aktualis/szekelyudvarhelyen-unnepelte-a-roman-himnusz-napjat-a-calea-neamului)

A fő üzenetet eléggé kidomborították, a menet elején vitték ugyanis azt a Tusványosról már ismert bannert, amelynek felirata szerint „Ceva etern: Transilvania, pământ românesc!” (Van, ami örök: Erdély román föld!).

Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului vezetője elmondta, ők mindig oda mennek, ahol a legnehezebb a román identitásúaknak, és azt is fájlalta, hogy Udvarhelyen szerinte túl ritkán hangzik el a román himnusz. Ennek ellensúlyozása érdekében háromszor is elénekelték azt.

A rendezvény ugyanakkor nem találkozott a helyi lakosság elváráshorizontjával: gyakorlatilag többen voltak a rendfenntartók, mint az udvarhelyi polgárok, akiknek a zöme csak véletlenül vetődött oda, és nem is nagyon értették, mi zajlik a városukban.

Részletekért, fotókért kattintson a Székelyhonra.

foter.ro

Ajánlott Cikkek