Magyarság Nagyjaink Tájak/korok Történelem Történelem Videók

Szent Istvántól az Alföld emlékezetéig: Mártély

A Mártélyi Tájvédelmi Körzet mintha nem kapna kellő figyelmet a mindennapokban. Lehet, ez nem is baj, hiszen a maga érintetlenségében úgy szép, ahogy van, de ha az idelátogató kellő tisztelettel viseltetik az egyébként igen sérülékeny, ezért természetesen fokozottan védett természeti környezettel szemben, akkor a morotvák világa utolérhetetlen élményekkel ajándékozza meg!

Borítóképen: Mártély légifelvétel

Talán nem éppen Hódmezővásárhely térsége az, amelyről el tudja képzelni a más vidéken lakó, hogy itt bizony olyan vizes élőkörnyezet van, ami párját ritkítja, és betekintést enged abba a világba, amilyen az Alföld jelentős résén lehetett a folyószabályozás előtt. Nem messze található például a Kardoskúti Fehér-tó, amely a Dél-Alföld egyik legnagyobb, természetes állapotában fennmaradt szikes tava.

Kardoskúti Fehér-tó

Nos, Mártélyon tökéletesen más kép fogad:

Mártély, Tisza holtág

A Tisza bal partján, a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzettel átellenben fekszik az idén ötven éve, 1971-ben alapított Mártélyi Tájvédelmi Körzet. Területe 2260 hektár, jelenleg a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatóságához tartozik. Mivel a Tisza hullámterében fekszik, a folyó vízjárása a terület állapotát, növény- és állatvilágát és hasznosítását is döntően befolyásolja.

A tájvédelmi körzet létrehozásának legfőbb célja az volt, hogy megőrizzék a jellegzetes tájat, mellette a századfordulós ártér növény- és állatvilágának kincseit. A védett terület három egymástól eltérő részből áll. Északon a Mártélyi-holtágból és az Ányás-szigetből, míg a holtágtól délre a Kutyafenék, majd a Körtvélyesi-holtág található, és legvégül a Barci-rét következik.

A település nem éppen fiatal… Mártély (Szentadorjánmártély, Saint Adrianus) Árpád-kori település, melyet még I. István király adományozott a zalavári apátságnak halászatával együtt.

Nevét 1019-ben már említette oklevél Adriani néven. A település egykori templomának Saint Adrianus nevét is a zalavári apátság védőszentjéről kapta. Mártély az apátság birtoka volt 1335-ben is, ekkor Csanád vármegyéhez számították, de a csongrádi esperességhez tartozott.

A természetvédelmi területen tanösvény várja az idelátogatókat, de vannak ám kiadó házak is, hiszen érdemes kicsit több időt is itt tölteni, ugyanis a természeti szépségek mellett is akad látnivaló:

Ajánlott Cikkek